15:44 / 18.02.2018.

Autor: mm/HRT

Glavašević: Rješenje je novi natječaj

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dosadašnja predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa povukla je kandidaturu za čelno mjesto tog tijela.
Saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević komentirao je neočekivan potez Dalije Orešković. Naime, dosadašnja predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa povukla je kandidaturu za čelno mjesto tog tijela nakon što je u petak u Saboru dobila potporu tek 46 zastupnika.

Glavašević je rekao da je Dalija Orešković sjajno radila svoj posao te da se pokazala kao nestranačka i objektivna osoba. Uz sve ono što je ona rekla o svojim razlozima ja bih dodao da je očito dotaknula neke krive osobe zbog čega joj je HDZ odbio dati povjerenje, istaknuo je.

Na pitanje kakva je daljnja procedra Glavašević je rekao da Poslovnik nalaže da se glasuje još jednom. Moje osobno mišljenje je da bi zapravo druga kandidatkinja u svjetlu ovih okolnosti trebala povući svoju kandidaturu i da se ide na raspisivanje još jednog natječaja. Jasno je da nijedna od njih dvije nije dobila potrebno povjerenje zastupnica i zastupnica u Hrvatskom saboru. Dakle u interesu očuvanja povjerenja građana u instituciju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zapravo bi bilo najbolje ponoviti taj natječaj, rekao je te dodao kako će na sjednici Kluba zastupnika još jednom raspraviti hoće li poduprijeti drugu kandidatkinju.Njezinu odluku komentirao je i Nikola Grmoja iz Mosta rekavši kako je logično da se na kraju onog šalabahterskog odstrela koji nije uspio u petak, Dalija Orešković kao časna osoba povlači iz toga. Zaključio je da ona očito nije po volji vladajućoj većini. Rekao je i da HDZ i HNS imaju iskustva sa svojih unutarstranačkih izbora sa samo jednim kandidatom. Sada je za čelno mjesto Povjerenstva ostala jedna kandidatkinja pa neka to sada odrade do kraja, rekao je. Istaknuo je kako ne čudi da su HDZ i HNS odlučili maknuti Daliju Orešković jer su na dnevnom redu Povjerenstva trebali slijediti slučajevi Zdravka Marića, Andreja Plenkovića, Ivana Vrdoljaka.Hrelja: Potez Dalije Orešković je logičan
Potpredsjednik saborskog Odbora za izbor i imenovanja Silvano Hrelja (HSU) logičnim potezom ocijenio je odluku Dalije Orešković. Dodao je kako je teško očekivati da bi se vladajući, koji su se dogovorili da Orešković ne bude izabrana, predomislili do ponovljenog glasovanja, najavljenog za početak iduće sjednice.

Izrazio je žaljenje što se pri odlučivanju o tome tko će idućih pet godina voditi Povjerenstvo, nije drugačije vrednovao dosadašnji rad. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!