07:59 / 06.07.2019.

Autor: M.Š./I.H./HRT/Hina

Glavni odbor SDP-a potvrdio Milanovića kao stranačkog kandidata

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Glavni odbor SDP-a na sjednici u subotu, kako se očekuje, potvrdit će bivšega čelnika stranke i premijera Zorana Milanovića za predsjedničkog kandidata SDP-a.
Iz SDP-a su u subotu popodne, nakon sjednice Glavnog odbora stranke, dodatno objasnili kako je SDP-ov Glavni odbor potvrdio Zorana Milanovića kao stranačkog kandidata za predsjedničke izbore.

Naime, predsjednik Glavnog odbora SDP-a Erik Fabijanić ranije danas izvijestio je da je to stranačko tijelo dalo potporu predsjedničkoj kandidaturi Zorana Milanovića, sa 70 glasova 'za', jednim 'protiv' i jednim 'suzdržanim' glasom.

Fabijanić je u izjavi novinarima nakon sastanka obrazložio kako formulacija kojom daju potporu kandidaturi omogućuje Milanoviću da dobije podršku i od drugih stranaka. Dodao je da Milanović jest kandidat SDP-a, a hoće li biti kandidat još neke stranke, to mora dogovoriti s drugim strankama.

U priopćenju za medije Press službe SDP-a naglašava se da je "Glavni odbor potvrdio Zorana Milanovića kao stranačkog kandidata za predstojeće predsjedničke izbore".

Na sastanku su osnovani i "novi savjeti: Savjet za zeleni razvoj pod vodstvom Mirele Holy te savjet Naprijed Hrvatska - klub za ljudska prava, demokraciju i društveni razvoj s Ivom Josipovićem na čelu.

Također, imenovani su novi predsjednici Savjeta za politički sustav i Savjeta za kulturu i medije, a to su Josip Kregar i Katarina Krpan, dok je Joško Klisović postao predsjednikom Savjeta za vanjsku politiku, navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

Glavni odbor stranke osnovao je i Senat SDP-a koji će voditi Marin Jurjević, dodaje se.


"Ovo je tek početak promjena u Hrvatskoj"

- Svjesni smo da nismo ni blizu završetka posla, ovo je tek početak promjena u Hrvatskoj. Nastavljamo kao tim, rame uz rame, jači za nove predsjednike Savjeta Ivu Josipovića, Mirelu Holy, Katarinu Krpan, Josipa Kregara te Joška Klisovića. Suradnja, zajedništvo i ujedinjeni SDP put su do uspjeha stranke, rekao je u uvodnom govoru, prije početka sjednice, predsjednik SDP-a Davor Bernardić.Hrvatska raste u percepciji korupcije, a tone na listi konkurentnosti - istaknuo je Bernardić.

- U Hrvatskoj se ne smije osjetiti nepravda. Moramo vratiti vjeru u institucije ove zemlje te pravosuđe - dodao je.

- Jedna od važnih institucija jest institucija predsjednika Republike. Njoj moramo vratiti ugled i dostojanstvo. SDP ima čovjeka koji to može i mora učiniti te koji će pobijediti - Zorana Milanovića.
Milanović u stranci tek u rujnu

Zoran Milanović kandidaturu je objavio 17. lipnja pod sloganom 'Predsjednik s karakterom', odmah nakon što je Predsjedništvo SDP-a prihvatilo prijedlog čelnika Davora Bernardića da im on bude kandidat u predsjedničkoj utrci.

Milanović nije došao na sjednicu Glavnog odbora, nego će se, kako se može čuti, u stranci pojaviti tek u rujnu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!