Glavni stožer OSRH preuzima mornar Varaždinac

18.02.2020.

17:27

Autor: Martina Klaić/IMS/HRT

default error photo
Tvrda kohabitacija bezbolno je prošla prvi test. Viceadmiral Robert Hranj bit će imenovan načelnikom GS OSRH.
Prije same inauguracije postignut je i prvi dogovor premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića. Viceadmiral Robert Hranj bit će imenovan načelnikom Glavnog stožera. Na tom mjestu zamijenit će Mirka Šundova kojem istječe mandat.  Vojsku će prvi put preuzeti pripadnik Hrvatske ratne mornarice.

- Dogovorili smo se tko će biti novi načelnik Glavnog stožera i ostatak ekipe. Prema tome ja ne vidim tu nikakvih problema. Ono što želim posebno reći da bi bilo suludo da njih dva ne surađuju jer oni prije svega moraju misliti o interesima Reublike Hrvatske i građanima, kazao je Ante Kotromanović, suradnik predsjednika.

Svoje mišljenje prije konačnog imenovanja treba dati u četvrtak saborski Odbor za obranu, potvrdio je Orsat Miljenić iz Ureda predsjednika. Imenovat će ga predsjednik Milanović, a novu dužnost Robert Hranj preuzet će 1. ožujka.

- Mi smo ovaj tjedan pokrenuli proceduru, u četvrtak će to biti na Vladi. U četvrtak posljepodne ćemo imati saborski Odbor za obranu koji daje mišljenje i nakon toga to ide prema predsjedniku. Vjerujem da će admiral Hranj biti novi načelnik Oružanih snaga RH. To je časnik s kojim sam jako dobro surađivao i mislim da je to jako dobar izbor za Republiku Hrvatsku, kazao je ministar obrane Damir Krstičević- Ja sam mornar praktički od 15. godine. Rođeni Varaždinac. Otkud Zagorac u mornarici, teško mi je objasniti. U svakom slučaju, mi vjerojatno iz unutrašnjosti volimo more, kazao je 2013. Robert Hranj. Dodaje kako mu je biti u mornarici - bio dječački san.

Završio je mornaričku vojnu akademiju. Za vrijeme Domovinskog rata postaje zapovjednik raketne topovnjače. Školovao se i u Americi. Bio je vojni izaslanik u SAD-u. 2009. u Bruxellesu je bio zamjenik vojnog predstavnika za NATO. Tri godine poslije vraća se u Hrvatsku na čelo mornarice. Posljednjih pet godina direktor je Glavnog stožera, a odnedavno i supredsjedatelj povjerenstva za odabir borbenih aviona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!