Glavni tajnik SDP-a podnio ostavku zbog optužnice za falsificiranje

19.04.2023.

Zadnja izmjena 19:28

Autor: Eugen Husak/M.M./HRT

Glavni tajnik SDP-a Vedran Babić i četiri člana stranke podnijeli ostavke

Glavni tajnik SDP-a Vedran Babić i četiri člana stranke podnijeli ostavke

Foto: Igor Soban / Pixsell

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestio je u srijedu da je glavni tajnik stranke Vedran Babić podnio ostavku zbog optužnice DORH-a za krivotvorenje potpisa za kandidaturu za župana u Slavonsko-brodskoj županiji na prošlim lokalnim izborima 2021. godine.

Ispred sjedišta SDP-a za središnji Dnevnik HRT-a javio se Eugen Husak


- Šef SDP-a je prihvatio Babićevu ostavku, ali je i dalje uvjeren da će njegov sad već bivši tajnik u sudskom postupku, ako do njega dođe, dokazati svoju nevinost. Čitava priča dogodila se prije dvije godine uoči lokalnih izbora kada Vedran Babić navodno nije uspio prikupiti dovoljan broj potpisa za partijskog kandidata za slavonsko brodskog župana, pa je od stranačkog kolege Stribora Valente zatražio da mu dostavi dio prikupljenih potpisa koje je ovaj skupio za kandidaturu brodske gradonačelnice, kako bi ih prepisali. To su navodno i učinili, a Valenta je o svemu obavijestio šefa stranke Peđu Grbina, a ubrzo i policiju. No, Grbin tada nije reagirao jer je kaže Babić negirao da je došlo do krivotvorenja potpisa. No, istražitelji Babiću ne vjeruju, izvijestio je Husak.


Glavni tajnik SDP-a Vedran Babić danas je podnio ostavku jer je Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podignulo optužnicu protiv njega i još četvorice kolega zbog navodnog prepisivanja potpisa na lokalnim izborima u Slavonskom Brodu, rekao je Grbin na izvanrednoj konferenciji za novinare.

- Kolege su mi danas ponudile ostavke i ja sam ih prihvatio. Bez obzira što negiraju krivnju i što će u kaznenom postupku dokazivati svoju nevinost, mi u SDP-u, radilo se o nama ili bilo kome drugome, čvrsto zastupamo stajalište da je politička odgovornost šira od kaznene odgovornosti, kazao je Grbin.

- Politička odgovornost je veća od ostalih odgovornosti i upravo zato, bez obzira na to što kazneni postupak nije ni blizu kraja, kolege su procijenile da je ovo trenutak u kojem politička odgovornost nadilazi kaznenu ili zakonsku odgovornost i da moraju podnijeti ostavke. Reagirali su na jedini ispravan način i učinili ono čega u hrvatskom političkom prostoru nema dovoljno - da moramo svojim primjerom, i kada je dobro i kada je loše, pokazati kako se političar mora ponašati, poručio je Grbin.

Ovdje se radi, pojasnio je, o 22 potpisa koja su navodno prepisana s jedne SDP-ove liste u Slavonskom Brodu na drugu SDP-ovu listu.

Na pitanje zašto nije reagirao kada ga je na to upozoravao sada već bivši SDP-ovac Stribor Valenta, odgovorio je da su sve osobe koje su bile uključene u slučaj negirale krivnju, jednako kao što je negiraju i sada, no, Državno odvjetništvo je procijenilo da postoje elementi za podizanje optužnice.

Valenta je odmah nakon drugog kruga lokalnih izbora podnio prijavu protiv Babića i još nekoliko lokalnih SDP-ovaca, uz tvrdnju da su falsificirani potpisi potpore za Marija Vučinića, SDP-ova kandidata za brodsko-posavskog župana, koji navodno dva dana prije isteka roka za predaju kandidature nije imao dovoljno potpisa.

Riječ je o kaznenom djelu za koje je predviđena kazna do tri godine zatvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!