17:20 / 22.07.2020.

Autor: Maroje Vučićević/Dnevnik/Vijesti u 17/IMS/HRT

Glazbenike boli nepravda - Zašto neke fešte mogu, a koncerti ne?

-

-

Foto: - / -

Cijena karte bi trebala biti valjda više od 500 kuna da bi se svi namirili, kaže Aljoša Šerić.
Nove preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za koncerte i kulturne događaje ograničavaju broj posjetitelja u zatvorenim prostorima na 500, a na otvorenom na 1000. I dalje vrijede mjere: razmak, higijena, dezinfekcija i maska, a preporučuje se i da mjesta budu sjedeća. Zahvaljujući elektroničkoj prodaji ulaznica, organizator će imati popis svih prisutnih.

- Jer je tako lakše kontrolirati događaje, lakše je unaprijed pripremiti i označiti sjedeća mjesta. Isto tako, elektronska prodaja karata iz razloga da se automatski i odmah dobije popis svih koji su bili prisutni na tim koncertima, govori Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

- Cijena karte bi trebala biti valjda više od 500 kuna da bi se svi namirili. Čak i za manje bendove poput mog to nije dobro. Međutim, veći je problem u tome što nas boli nepravda. Određene se manifestacije mogu se odvijati normalno, a koncerti ne mogu, poručuje Aljoša Šerić.Nakon nekoliko dana pregovora epidemiolozi i glazbenici ipak su našli zajednički jezik.

- S jedne strane imate glazbenike koji bi rado svirali i održavali egzistenciju, s druge strane menadžere i organizatore i sve ove druge ljude iz popratnih djelatnosti kojih ima nekoliko tisuća i jako su naslonjeni na glazbenike i s treće strane opravdana ograničenja koja nam postavljaju epidemiolozi - mislim da smo postigli neki održivi kompromis, objašnjava Nikša Bratoš, predsjednik Hrvatske glazbene unije.

Ipak, kompromis je to koji glazbenike i dalje stavlja u nemoguću situaciju. Njihova računica pokazuje da je rad na ovakvim temeljima neodrživ.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!