09:05 / 15.06.2020.

Autor: Dobro jutro Hrvatska/IMS/P.F./HRT

Glede sigurnosti hrane nema kompromisa

-

-

Foto: - / -

Izvanredne okolnosti i epidemija bolesti COVID-19 više nego ikada do sada kod građana su probudile svijest o sigurnosti hrane. Doznajte treba li prati meso prije pripreme.
- Mnogi građani brkaju kvalitetu i sigurnost hrane. Kažemo da je sigurna ona hrana koja nije štetna za ljudsko zdravlje. Kada govorimo o kvaliteti, ona može imati različite nutritivne i senzorske vrijednosti. Kad je u pitanju sigurnost, onda nema kompromisa. Svi građani imaju pravo na sigurnu hranu. Ono što nije sigurno ne bi se trebalo zvati hranom, rekao je u emisiji HRT-a "Dobro jutro, Hrvatska" Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu.

Izvanredne okolnosti i epidemija bolesti COVID-19 više nego ikada do sada kod građana su probudile svijest o sigurnosti hrane. Ove je godine Svjetski dan sigurnosti hrane obilježen pod sloganom "Sigurnost hrane, briga svih nas".

- Sigurnost hrane nije samo odgovornost i pitanje industrije i države, to je i pitanje građana. Svi koji sudjeluju u lancu, od proizvodnje, distribucije i prerade do pripremanje hrane, svi imaju svoju ulogu. Lanac je jak koliko je jaka najslabija karika. Svi moramo imati visoke standarde i svi moramo imati na umu da smo u tom lancu bitni, rekao je Dugalić.

- Koronavirus je loša situacija, ali iz svake takve loše situacije možemo nešto dobro zaključiti, dodao je.

- U smislu razmišljanja o sigurnosti hrane pa i o dizanju higijenskih navika postigli smo u Hrvatskoj višu razinu nego prije susreta s koronavirusom. Kad govorimo o sigurnosti hrane, primjena higijenskih standarda je primarna. To je presudno, rekao je Dugalić.

Objasnio je kako prepoznati sigurnu hranu.

- Jedan od elemenata je da pratimo sljedivost hrane, da znamo koju hranu konzumiramo i odakle ta hrana ide. Hrana koja je pod sustavnom kontrolom, za koju imamo jasnu sljedivost, nosi sa sobom veću razinu sigurnosti, rekao je.

Treba li prati piletinu, odnosno meso prije termičke obrade?

- Meso prije termičke obrane ne bi trebalo prati. Najsigurnije je kod mesa da ono mora biti termički obrađeno. Kod pranja mesa treba voditi računa da postoji tzv. krizna kontaminacija. Mnogi mikroorganizmi koji se mogu naći na površini mesa mogu se pranjem prenijeti na radnu površinu, gdje onda u kontaktu s hranom koja ne prolazi termičku obradu može doći do kontaminacije. Tijekom pripreme hrane treba voditi brigu da se odvaja hrana koja ide u termičku obradu od one koja ne ide. Također treba voditi brigu o higijeni površina i prostora u kojem se radi priprema, kao i opreme koja sudjeluje u pripremi jer je to presudno za zadovoljavajuću sigurnost hrane, rekao je Dugalić.

Primjerice, treba voditi računa da se nožem kojim se rezalo meso nakon toga ne reže povrće. Treba voditi brigu o higijenskim navikama u kućanstvu.

Bilo je govora i o aplikaciji "Hrana" Ministarstva poljoprivrede.

- Građanima je omogućeno da u realnom vremenu dobiju informaciju o povlačenju neke hrane s tržišta. Danas građanin želi biti informiran i želi znati zašto se nešto povlači s tržišta, čime je ugrožena sigurnost hrane i koje su opasnosti, objasnio je Dugalić.

Istraživanje je pokazalo kako je sada građanima najvažnija sigurnost hrane, a zatim cijena. Tako nije bilo prije nekoliko godina, kada je cijena bila na prvome mjestu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!