Glina: 32. obljetnica početka oružanog otpora

26.06.2023.

11:04

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Glina: 32. obljetnica početka oružanog otpora

Glina: 32. obljetnica početka oružanog otpora

Foto: HTV / HRT

U Glini je počela svečanost obilježavanja 32. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru na tom području. Jutros su položeni vijenci na grob poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma

Samo nekoliko sati nakon što je Hrvatski sabor 25. lipnja donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, u rano jutro 26. lipnja dogodio se prvi otvoreni oružani napad na samostalnu Hrvatsku. 

Svečanosti su bili nazočni potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, čelnici Sisačko-moslavačke županije, Grada Gline, policijski dužnosnici te predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. 

Ministar Božinović odao je počast ispred spomenika.

- Neprijatelj je vrlo dobro znao da ako se slomi otpor unutar hrvatske policije, tada još uvijek nismo imali Hrvatsku vojsku, da će ostvariti svoj cilj. Nije ga ostvario zbog toga što su policijski službenici ovdje u Glini, ali i diljem Hrvatske hrabro ispunjavali svoju ustavnu zadaću, a to je da štite mir i sigurnost, izjavio je Božinović.

Dodao je kako je u našem specifičnom slučaju hrvatska policija preuzela obranu domovine, što je jedinstven slučaj u svijetu.

- Zato smo tu i u ovakvim prigodama se prisjećamo i uloge hrvatske policije, svih hrvatskih branitelja, ali i snage i jedinstva koje je u tim kritičnim razdobljima pokazao narod Hrvatske, naglasio je ministar.

Nakon svečanosti u glinskoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka služena je Sveta misa za sve poginule i nestale branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!