12:15 / 17.08.2020.

Autor: Jelena Tomac/Podnevni dnevnik/HRT

Glisiranje najveća opasnost

-

-

Foto: - / -

Većina prekršitelja strani su državljani, a za prekršaj najčešće budu kažnjeni s 500 kuna.
Povećan promet na moru uz neopreznost tijekom ljetnih mjeseci dovodi i do većeg broja pomorskih nesreća. One se najčešće događaju zbog nedopuštenog glisiranja, na manje od 300 metara od obale. Samo ove sezone primorsko-goranska pomorska policija kaznila je više od 200 prekršitelja.

Tek desetak minuta nakon isplovljavanja policija kojoj smo se pridružili u ophodnji uočava prvog prekršitelja. Mladi vozač napravio je jedan od najčešćih prekršaja - glisirao je unutar 300 metara od obale, i to u blizini ronioca.

- To može biti vrlo opasno jer dolazi do smrtnog stradanja ronioca i ugrožavanja ostalih sudionika u prometu - upozorava Damir Brnas, načelnik Postaje pomorske policije Rijeka.

U ovakvim situacijama bova glavu čuva. No upravo ronjenje bez bove drugi je najčešći prekršaj na moru.

A posao pomorske policije nije samo represivan već i preventivan.

- Naše ophodnje se svode na to da obilazimo plaže, samom našom pojavom sprečavamo ljude u nedozvoljenom glisiranju i nedozvoljenim radnjama - kaže Bruno Matajić, zapovjednik broda.

- Zaustavimo, objasnimo zbog čega smo zaustavili, je li svjestan što čini i nakon toga ide u postupak, dodaje Brnas.

Većina prekršitelja strani su državljani, a za prekršaj najčešće budu kažnjeni s 500 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!