Globan: Vlada prepoznala sport kao stratešku granu

06.12.2022.

19:36

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Tomislav Globan

Tomislav Globan

Foto: HTV / HRT

Hrvatska je gotovo cijelo stoljeće dio mreže znanja u nogometu. Dobar dio 20. stoljeća se u našem okruženju igrao najbolji nogomet i to se samo nastavilo s vremenom. Nakon ulaska Hrvatske u EU, otvorila su se tržišta za naše igrače i trenere koji tako stječu najsuvremenija znanja koja prenose u naše klubove, rekao je u Dnevniku Tomislav Globan s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

- Imamo umreženost s najuspješnijim nogometnim centrima u Europi i talent koji posjedujemo pa to rezultira uspjesima, istaknuo je.

Dodaje kako su se ulaganja u sport zadnjih godina povećala te kako je lijepo da je Vlada prepoznala sport kao stratešku granu u koju vrijedi ulagati.

- Što se tiče utjecaja sporta na gospodarski rast, ne trebaju se očekivati čuda. Neka poduzeća na mikro razini će imati koristi od nogometne euforije, no na makro razini nema značajnog efekta, naglašava Globan.

Smatra kako je puno veći efekt onaj društveni, što je dokumentirano i u znanstvenoj literaturi.

- Iako je to teško monetarno iskazati ne znači da je manje bitno, naglašava.

Istaknuo je kako ovakvi sportski rezultati trebaju rezultirati i s adekvatnom infrastrukturom.

- Zagreb i Split nisu preko 40 godina vidjeli značajnija ulaganja u sportsku infrastrukturu, no postoje najave da će se to promijeniti, rekao je.

Na pitanje što misli o ishodu utakmice s Brazilom, rekao je kako je optimist stoga što je Hrvatska puno puta, kada nam nisu davali šanse, iznenadila cijeli svijet. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!