Glunčić: Austrijanci su vrlo disciplinirani u borbi protiv koronavirusa

22.04.2020.

09:28

Autor: M.M./HRT

default error photo
Veleposlanik Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić gostujući u emisiji Dobro jutro Hrvatska, rekao je kako u Austriji izgleda borba protiv koronavirusa.
Svaka država je na svoj način organizirala mjere borbe protiv koronavirusa. Veleposlanik Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić gostujući u emisiji Dobro jutro Hrvatska, rekao je kako to izgleda u Austriji.

- Ljudi polako dobivaju povjerenje izlaziti van. Mjere zaštite su jako visoke. U dućanima je obavezna maska, rekao je veleposlanik Glunčić, te dodao da neke trgovine maske dijele besplatno, a u nekima se mora za njih platiti 1 euro.

Istaknuo je da su ljudi dosta nesigurni pa maske nose i dok šeću po Beču, ali da to nije potrebno, te da su one potrebne samo kad se ulazi u zatvorene prostore. 

- Kazne za nepridržavanje mjera su visoke. Ako se vlasnik trgovine ne pridržava mjera ili radi, a zabranjeno mu je, onda će platiti kaznu od 30.000 eura. 

Rekao je i da se počeo normalizirati javni gradski prijevoz, ali uz stroge mjere zaštite. Od 4. svibnja otvorit će se škole za maturante, dok će se za ostale postepeno škole otvarati od 15. svibnja.

- Jako su oprezni. Sve te mjere i liberalizacija mjera se radi pod ručnom kočnicom jer u slučaju da se situacija pogorša da se država može opet zaustaviti, rekao je veleposlanik.

Naglasio je da se u društvu osjeća da nešto nije normalno, ali da su Austrijanci vrlo disciplinirani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!