15:32 / 24.01.2018.

Autor: HRT

Glunčić: Jasminka Buljan Culej zadovoljava uvjete natječaja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Puljak je na konferenciji za novinare ustvrdio kako nema dokaza da Jasminka Buljan Culej, koja je izabrana za voditeljicu Ekspertne radne skupine, ispunjava uvjete natječaja.
Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) Matko Glunčić reagirao je na optužbe Ivice Puljka ustvrdivši kako je njezina voditeljica Jasminka Buljan Culej zadovoljila uvjete natječaja te je njezin odabir bio zakonit, a čitav postupak transparentan, priopćila je Služba za odnose s javnošću Vlade RH.

"Javni natječaj za voditelja i članove Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme objavljen je 15. siječnja 2018. Postupak izbora je poznat i transparentan, jednako kao što je bio i izbor iz travnja 2017., bez obzira na tendenciozne analize pojedinih kandidata", ističe se u priopćenju.

Iz novog natječaja razvidno je da svi kandidati moraju ispunjavati minimalne uvjete, a uključeni su i dodatni kriteriji koji služe kako bi se kandidat mogao dodatno vrednovati, napominje se, dodajući da će postupak vrednovanja uključiti i kvalitativnu i kvantitativnu analizu prijavljenih kandidata kako bi se dobila stručna i pluralistička radna skupina.


Puljak sumnja na manipuliranje natječajem za Ekspertnu skupinu

Član Predsjedništva stranke Pametno Ivica Puljak izrazio je u srijedu, na temelju rezultata analize javnih dokumenata za prvi natječaj za voditelja Ekspertne skupine za kurikularnu reformu, sumnju u manipuliranje natječajem s obzirom na to da voditeljica i jedan član Ekspertne skupine nisu udovoljili uvjetima.

Puljak je na konferenciji za novinare ustvrdio kako nema dokaza da Jasminka Buljan Culej, koja je izabrana za voditeljicu Ekspertne radne skupine, ispunjava uvjete natječaja. "Buljan Culej nije zadovoljila ni jedan od četiri uvjeta, a u međuvremenu je netko dodao još jedan uvjet - da je zaposlenica ministarstva", rekao je Puljak.

Osim toga, Buljan Culej predstavila je javnosti Akcijski plan koji je drugačiji od Akcijskog plana na temelju kojeg je izabrana, a u svojim je nastupima tvrdila da je riječ o istom planu, kaže Puljak. Dodaje kako uvjete iz natječaja nije zadovoljio ni Mirko Ruščić, koji je izabran za člana Povjerenstva iako nije imao izborno zvanje, što se vidjelo i iz životopisa. Puljak je pozvao ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak i premijera Andreja Plenkovića da hitno sankcioniraju i smijene sve koji su sudjelovali u manipulaciji reformom obrazovanja, a ako to ne učine, treba tražiti njihovu odgovornost.

U međuvremenu je raspisan novi natječaj za Ekspertnu radnu skupinu, a Puljak tvrdi da tu postoje dva problema. Još nisu izrađeni postupak i kriteriji vrednovanja kandidata, što je trebalo biti napravljeno prije objave natječaja, pa postoje sumnje da će se postupak i kriteriji prilagoditi prijavljenim kandidatima. Drugi je problem iskorištavanje inicijative mladih da se u reformu uključe učenici kao članovi radnih skupina bez prava glasa. Umjesto toga, uključeni su predsjednici studentskih organizacija, koji nisu eksperti u obrazovanju, što je tipična politizacija cijelog procesa, smatra Puljak.

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac također je pozvala premijera Andreja Plenkovića da iz Posebnog stručnog povjerenstva razriješi Jasminku Buljan Culej koja, kako je rekla, ne udovoljava kriterijima natječaja te je falsificirala akcijski plan s kojim je aplicirala na natječaj. Osim Buljan Culej, u SDP-u očekuju od premijera da iz PSP-a razriješi sve one koji su se služili krivotvorenjem, manipulacijom i lažima na natječaju.

IZ GOOD inicijative, organizatora dvaju prosvjeda ministricu obrazovanja također pozivaju na ostavku zbog budućnosti učenika.


HNS: Prozivanja iz stranke Pametno su potpuno promašena

HNS je u srijedu ustvrdio da su prozivanja iz stranke Pametno za navodne manipulacije natječajem za članove Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu potpuno promašena.

U objavi na Facebooku HNS ističe kako se politički izborio da se stara Ekspertna radna skupina i Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije razriješe te da se krene ispočetka. Novi natječaj za Ekspertnu radnu skupinu, zahvaljujući HNS-u, posve je transparentan: prijave idu online, a nakon administrativne provjere svi će kandidati biti javno objavljeni, ističe HNS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!