22:50 / 03.04.2018.

Autor: M.M./HRT/Hina

Glunčić: Nisam protiv reforme

-

-

Foto: - / -

Matko Glunčić tvrdi da je uoči raspisivanja natječaja razgovarao s premijerom Plenkovićem te da su se složili kako bi bilo dobro da se prijavi na natječaj s obzirom na stručne kvalifikacije koje ima. Opovrgnuo je da je protiv reforme.
Državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja - Matko Glunčić - tvrdi da je uoči raspisivanja natječaja razgovarao s premijerom Plenkovićem te da su se tada složili kako bi bilo dobro da se prijavi na natječaj s obzirom na stručne kvalifikacije koje ima. Opovrgnuo je da je protiv reforme.

Nisam bio protiv uvođenja eksperimentalnog programa nego sam bio jednostavno protiv ovako brzinskog uvođenja jer mislim da bi neke stvari trebalo poboljšati. Mislim da je to uloga ekspertne radne skupine da radi na tim stvarima koji će dovesti do poboljšanja uvjeta provođenja eksperimentalnog programa u osnovnim i srednjim školama, rekao je.

Na pitanje kako surađivati ako nema potporu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, rekao je kako misli "da taj izostanak potpore je baš zbog ovog krivog dojma da sam ja protiv reforme i to se znači dugo provlači kroz medije da sam ja protiv reforme. Dapače, ja inzistiram da se reforma dogodi i točno znam na koji način bi to trebalo napraviti i mislim da znam da je taj način ispravan. Tako da mislim da je čisto zbog tog pogrešnog dojma došlo do toga da su neki ljudi protiv toga da budem voditelj reforme školstva.Čak osam sati u Banskim dvorima trajao je jučer sastanak posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije na čijem je čelu premijer Andrej Plenković.

Trebali su izabrati voditelja i članove ekspertne radne skupine za provedbu Kurikularne reforme. Koplja su se lomila oko voditelja ekspertne radne skupine i zato su, unatoč maratonskoj sjednici, odlučili ostaviti još nekoliko dana za razmišljanje.

"Odlučili smo uzeti još dva dana kako bismo još jednom promislili prije donošenja konačne odluke oko članova i voditelja ekspertne radne skupine. To je nešto gdje moramo imati što višu razinu suglasja jer ukoliko nemamo onda dovodimo u pitanje na koji će se način taj proces kao takav voditi, a svima nam je stalo da smo sigurni u ne samo voditelja nego u svakog člana ekspertne radne skupine", rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.
Jandroković: Pitanje voditelja Ekspertne radne skupine neće ugroziti funkcioniranje vladajuće većine

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je da pitanje tko će biti voditelj Ekspertne radne skupine (ERS) za provođenje kurikularne reforme neće ugroziti funkcioniranje vladajuće većine u Hrvatskom saboru te kako je važno da se kroz međusobno uvažavanje, raspravu i dijalog pronađu najbolja moguća rješenja.

Nije dobro, a to je postalo pravilo u političkom i javnom životu, da ako se oko nečeg u prvi tren ne složimo, odmah dižemo tenzije i govorimo kako je to 'pitanje svih pitanja' zbog kojeg će možda prestati suradnja, rekao je Jandroković . Ističe da se kroz raspravu može doći do rješenja koja će biti obostrano prihvatljiva.

Na novinarsko pitanje zbog čega bi Matko Glunčić trebao voditi reformu kada se javno izjasnio proti nje uzvratio je: O tome će odlučiti nadležno tijelo, a to je Posebno stručno povjerenstvo (PSP) i njima ću prepustiti da donesu tu konačnu odluku. Moj osobni stav je da svatko tko je dovoljno kvalificiran, tko je dobio dovoljan broj bodova i potporu onih koji su meritorni, dakle od članova PSP-a, da bi taj trebao i biti predsjednik tog radnog tijela.Štromar: HNS daje snažnu podršku ministrici Divjak

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar (HNS) istaknuo je da HNS daje vrlo snažnu podršku ministrici Blaženki Divjak koja ne želi da Matko Glunčić bude voditelj Ekspertne radne skupine (ERS) za provođenje kurikularne reforme te je poručio da nema razloga za izlazak HNS-a iz Vlade.

Ako ta osoba ne zadovoljava uvjete natječaja, ako otvoreno govori protiv reforme, ako lobira u školi da se ne javi u eksperimentalnu fazu programa, ako radi protivno odlukama Vlade i prijedlozima Europske komisije koja preporučuje da se odradi reforma čim prije i čim brže - onda mi, HNS, ne možemo nikako prihvatiti takvu osobu, rekao je Štromar.

Na pitanje hoće li izići iz koalicije ako predsjednik Vlade bude baš inzistirao na Matku Glunčiću, Štromar je rekao da je to hipotetsko pitanje.
To je hipotetsko pitanje. Razgovarat ćemo i sigurno ćemo se dogovoriti. Reforma mora ići dalje. Mi smo ušli u ovu Vladu, između ostalog, ali najbitnije, da provodimo reformu obrazovanja. Želimo provesti reformu obrazovanja i od nje nećemo odstupiti ni milimetra, poručio je Štromar.Petrov uvjeren da se na voditelju Ekspertne radne skupine vladajuća koalicija neće raspasti

Čelnik Mosta Božo Petrov rekao je kako su HDZ i HNS izazivali ideološke podjele te dok se oni ne očiste neće biti ništa od obrazovne reforme, a mišljenja je i kako do raspada vladajuće koalicije neće doći.

Ne bi oni imali gdje kad bi im se koalicija raspala. Vežu ih stranački i osobni interesi i dok je tako Vlada će funkcionirati, nažalost, ne za opće dobro i kako bi zaštitila građane, rekao je Petrov.Maras: Osoba koja nije za uvođenje građanskog odgoja ne može biti na čelu procesa

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras izjavio je kako osoba koja nije za uvođenje građanskog odgoja u obrazovni sustav ne može biti na čelu cijelog tog procesa.

U Saboru će biti veliki broj glasova za ratifikaciju Istanbulske konvencije, čime će Hrvatska napraviti korak naprijed, a čini se da nas premijer Plenković i kolege iz HDZ-a žele imenovanjem Matka Glunčića vratiti dva koraka unazad. Time bi se učinio ustupak glasnogovornicima ekstremno desnih stavova, rekao je Maras.

Pozvao je premijera da nas ne vraća dva koraka unazad nego da imenuju osobu koja vjeruje u kurikularnu reformu i želi za našu djecu moderno obrazovanje.

Na pitanje vjeruje li da će ministrica Divjak napustiti Vladu ako Glunčić bude imenovan uzvratio je kako HNS-u ne vjeruje ništa. Ništa ja ne vjerujem HNS-u. Znate da su oni u Sabor izabrani glasovima birača koji ne žele Plenkovića na čelu Hrvatske, a sad njemu drže većinu. Mislim da je HNS vezan da ovaj mandat odradi do kraja. Kad bi pristali na ovo imenovanje i nakon toga ostali u Vladi samo bi potvrdili da im ništa ne treba vjerovati, rekao je Maras.Hrast podržava da se Glunčića imenuje na čelo Ekspertne radne skupine

Stranka Hrast izrazila je podršku da se Matko Glunčić imenuje za voditelja Ekspertne radne skupine, a ministricu Divjak optužuju da je svojim agresivnim pristupom spremna zgaziti sve stručne argumente kako bi uvela bilo kakvu reformu i kako bi HNS to mogao prikazati svojom političkom pobjedom.

Hrast navodi da je Glunčić kao član Vijeća roditelja u školi koju pohađaju njegova djeca kritički ukazao na sve probleme, nedorečenosti, netransparentnosti i nekompetentnosti predloženog eksperimentalnog programa koji ministrica pod svaku cijenu želi ugurati u škole već ovu jesen, ali i pogrešnog smjera u kojem se vodi reforma obrazovanja.

Čelnik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić komentirajući prijepore oko izbora šefa Ekspertne radne skupine rekao je kako mu je žao što je obrazovna reforma opet talac političkih prepucavanja unutar vladajuće većine.Pupovac: Niti jedan čovjek nije vrijedan toga da zbog njega bilo koalicija, bilo proces reforme bude ugrožen

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je da je neophodno da se unutar koalicije postigne dogovor o pitanju tko će biti voditelj Ekspertne radne skupine (ERS) za provođenje kurikularne reforme.

Ustvrdio je da koalicija nije ugrožena zbog tog pitanja jer još uvijek postoji program da se postigne dogovor oko toga. Sasvim sigurno da oko tako važne stvari kao što je reforma obrazovanja koalicija ne bi smjela biti ugrožena, a niti jedan čovjek nije vrijedan toga da zbog njega bilo koalicija, bilo proces reforme bude ugrožen, poručio je Pupovac.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!