Godina dana Tomislava Tomaševića na čelu Zagreba

19:36 / 04.06.2022.

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Gradonačelnik Tomašević na obljetnicu preuzimanja "ključeva grada Zagreba"

Gradonačelnik Tomašević na obljetnicu preuzimanja "ključeva grada Zagreba"

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Prije točno godinu dana, 4. lipnja 2021., nakon uvjerljive pobjede na izborima, novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević preuzeo je "ključeve metropole". Prvo što je rekao nakon primopredaje dužnosti je da stanje u gradskoj blagajni nije dobro. U proteklih 12 mjeseci nova se gradska vlast susrela s mnogobrojnim izazovima i žestokim kritikama oporbe, prije svega zbog problema s otpadom i vodoopskrbnom infrastrukturom.

U drugom krugu lokalnih izbora, nakon 20 godina vladavine Milana Bandića, Zagreb je prije godinu dana dobio novog gradonačelnika.

Obećao je zaokret u vođenju grada, transparentnost, nove zelene politike, Zagreb učiniti boljim mjestom za život. Isto govori i danas. 

- Na tom tragu, na toj viziji ćemo i te promjene koje smo najavili ostvariti, ističe Tomislav Tomašević. 

Iako se svakodnevno susreće s mnogim problemima - oporba smatra da ga to ne opravdava i da bi trebao bolje voditi grad. Kažu, Zagreb treba hitne promjene i reforme, ali Tomašević ih ne provodi. 

Umjesto toga ukida mjeru roditelj odgojitelj, građani prosvjeduju, tvrde, drži se svojih svjetonazora, nepovjerljiv je prema suradnicima.  

- U gradu situacija je takva da se trenutno trava ne kosi, smeće se ne odvozi, javna nabava je značajno usporena što je usporilo i sve ostale procese u gradu, Plinaru su doveli do stanja stečaja unutar godinu dana, od dječje bolnice Srebrnjak vrlo vjerojatno će morati odustati, kaže Lovro Marković, zastupnik u Gradskoj skupštini iz redova MOST-a.

Zamjeraju mu i zbog problema u Holdingu i otkaza. Podsjećaju na imenovanje nove uprave koja je trajala samo tri mjeseca. Infrastruktura grada doslovce svako malo puca - bez vode ostaju cijele gradske četvrti, posljednja sanacija vodovodne cijevi dovela je do puknuća plinske, zbog čega je buknuo požar, što je zamalo izazvalo tragediju.

- Dobro je da u gradu Zagrebu više ne pričamo o korupciji, kriminalu, pogodovanju i sličnom, no građani očekuju više, građani sada očekuju rješavanje problema koji su nagomilani, koji su teški, kaže pak Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini iz redova SDP-a. 

U oporbenom HDZ-u se pitaju gdje su nestala zelena predizborna obećanja. Očekivali su da će probleme u zbrinjavanju otpada, zatvaranje Jakuševca, riješiti u prvom tjednu mandata, a sada upozoravaju da neće na vrijeme uspostaviti ni novi model prikupljanja otpada.

- Nismo puno više ni očekivali od nekoga tko do sada u svom životu nije ništa drugo konkretno radio nego što je ležao po cesti i prosvjedovao. Ozbiljna politika je jedno, a aktivizam nešto sasvim drugo, poručuje Mislav Herman, zastupnik u Gradskoj skupštini iz redova HDZ-a. 

Kažu, trebao bi voditi grad u petoj brzini, no on je još u drugoj.  

- Grad smo zatekli u užasno teškom stanju, katastrofalnom stanju i polako grad dovodimo u red. Tek kad stabilizirate financije možete govoriti o pravim razvojnim projektima koje grad treba, kaže predsjednik Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović

A treba ih zaista mnogo, obnova škola, cesta, novi vrtići, ulaganja u vodoopskrbnu mrežu, suradnici s kojima će moći provoditi novu politiku, ali i obnovu Zagreba nakon potresa koja još nije počela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!