09:46 / 19.03.2019.

Autor: HRT

Godišnja konferencija Savjeta mladih

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uz predsjednika Vlade bit će ministar uprave Lovro Kuščević i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.
U Saboru se održava godišnja konferencija Savjeta mladih u Hrvatskoj "Mladi kao odgovorni i ključni dionici u lokalnoj zajednici: mladi kao važan partner i prioritet Hrvatske". Na njoj su sudjelovali i predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno s ministrom Lovrom Kuščevićem i ministricom Nadom Murganić.

- Mi mladi imamo u zajedništvu moć koju često ni sami ne primjećujemo, ovdje nas je iz cijele Hrvatske, a kada bismo se svi istinski usuglasili oko određene promjene, izmjene, prijedloga prema Vladi, vjerujem da bi donosioci odluka poduprli naš prijedlog. Da - bitni smo, i da - možemo mijenjati. Barem se jednom netko od nas susreo s rečenicom da smo još mladi da bismo djelovali, premladi da bismo znali, da mi mladi nismo glasači. Krivo nas percipiraju ili nas ne shvaćaju. Kao mlada osoba iz ruralne sredine pokrenula sam oko 130 projakta a svaku prepreku sam gledala kao priliku. Svoje iskustvo spremna sam podijeliti sa svim mladima, poručila je Tanja Herceg, predsjednica Savjeta za Mlade RH.Okupljenima se obratio i premijer Andrej Plenković.- Savjeti mladih predstavljaju konzultativni mehanizam sa zadaćom ravnopravnog uključivanja mladih u proces donošenja odluka koje se tiču potreba mladih u određenoj zajednici, poručio je ministar Lovro Kušćević. Sve savjete mladih pozvao je da Vladi, općenama, županijama i budu partneri u kreiranju politika. "Budite jaki, časni, pošteni, čvrsti, radišni i na ponos nama koji danas kreiramo vašu budućnost, jer je naša budućnost u vašim rukama", zaključio je Kuščević. - Vrlo često vi mladi čujete da ste za nešto premladi. Ti isti koji vam sada to govore, vrlo brzo će vam govoriti da ste za nešto prestari. Zato iskoristite ovo vrijeme jer ste sada u naponu snage, možete sudjelovati, kreirati a i preuzeti mnoge dužnosti i funkcije, poručila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić."Više od polovice mladih na konferenciji nije ni u jednoj stranci" 

Tanja Herceg, predsjednica Savjeta za Mlade RH kazala je u izjavi novinarima kako nije imala stranačku iskaznicu kad je počela graditi malu udrugu u ruralnom kraju. Nekad je to teži put, poručila je te dodala kako više od polovice mladih koji sudjeluju na konferenciji - nisu članovi nijedne stranke. A danas će imati priliku dati svoje prijedloge Vladi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!