Oprezno s petardama, ozljede mogu biti vrlo ozbiljne

07.12.2022.

Zadnja izmjena 15:49

Autor: Mirta Takač Tomić/Regionalni dnevnik/HRT/V.K./Hina

Koliko opasno može biti rukovanje pirotehnikom?

Koliko opasno može biti rukovanje pirotehnikom?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

7.prosinca obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o opeklinama u djece, koje su još uvijek značajan javno-zdravstveni problem. U blagdansko doba, nažalost, najčešće su ozljede od pirotehničkih sredstava. Upozoravamo na uznemirujuće snimke.
Opekline su najčešći uzroci ozljeda u djece, a u Hrvatskoj se od opeklina liječi više od 3000 djece, ističe Zoran Barčot, specijalist dječje kirurgije u Klinici za dječje bolesti Zagreb u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o opeklinama u djece.


Oko 250-ero djece zbog liječenja opeklina bude hospitalizirano, prosječno četvero smrtno strada a 11 ima tešku tjelesnu ozljedu, ističe Barčot i dodaje kako su opeklinama naročito podložna mala djeca,

Liječenje djece s teškim opeklinama često zahtjeva brojne operacijske zahvate i dugotrajne boravke u bolnici, što rezultira funkcionalnim i estetskim posljedicama te narušava mentalno zdravlje djeteta i čitave obitelji.

Opekline kod djece nastaju od naizgled bezazlenih situacija u roditeljskom domu do stradanja strujom visokog napona.

Dječaci su dvostruko više zastupljeni od djevojčica, a najveći dio djece s težim opeklinama hospitalizira se u Referentom centru za traumatizam Ministarstva zdravstva u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Korištenje pirotehnike može biti kobno

U Hrvatskoj je korištenje pirotehničkih sredstava za Božićne i novogodišnje blagdane još do prije nekoliko godina bilo vrlo popularno, no nažalost i vrlo opasno. Svake godine nemali broj djece završi u bolnici s različitim ozljedama.

- Pošto se tim sredstvima barata rukama, jasno je da su najčešće ozljede koje nastaju ozljede šake, ozljede prstiju, to su direktne ozljede od visoke temperature i eksplozivnih djelovanja, rekao je Barčot.

Prošle godine stupila je na snagu odluka o potpunoj zabrani korištenja petardi što je značajan napredak u prevenciji ozljeđivanja djece. Prije zabrane u Hrvatskoj je bilo i do 50 ozljeđenih, nakon zabrane tek 9, od čega 7 maloljetnika.

- Naravno da se pirotehnika ne može zaustaviti. Mi koji smo u struci više volimo kad djeca prate ono što rade odrasli, kad sudjeluju gledajući vatromete i druge pirotehničke aktivnosti a da ih ne koriste sami. Znamo da će ozljeda biti, ali broj ozljeda se značajno smanjio zahvaljujući svim tim preventivnim aktivnostima, kaže Barčot.

- Cilj što smo i postigli je da su petarde zabranjene. Ja bih samo spomenuo da se još uvijek mogu kupiti, problem je ilegalna trgovina putem interneta. Tu bi upozorio roditelje, ako možete to prenijeti, da obrate pažnju na to, jer djeca mogu kupiti, doći u posjed takve pirotehnike, ona je vrlo opasna, upozorio je Radovan Gačal, glasnogovornik PU Međimurske.

Kako i gdje doći do zabranjenih pirotehničkih sredstava čakovečki srednjoškolci znaju, no svjesni su i zakona i opasnosti.

- Ja sam koristio F1 kategoriju, lakšu, težu nisam nikad i sad sam tek svjestan koliko je to opasno, kaže Izidor.

- Nikad nisam koristila, nisam ljubitelj pirotehnike ni vatrometa jer znam koliko štete može nanijeti, kaže Viktorija.

- Smatram da se ne bi trebalo koristiti, dosta je bilo ozljeda koje sam i uživo vidio koje su se dogodile, kaže Ivor.

Ukoliko policija utvrdi da je roditelj omogućio djetetu korištenje zabranjene pirotehnike, snosi odgovornost te je za to je predviđena novčana kazna.

Preventivni program Klinike za dječju kirurgiju i Referentni centar dio su europskog projekta započetog od strane njemačke europske udruge "Paulinchen" koja 13 godina ukazuje na opasnosti od opeklinskih ozljeda.

Uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva, putem javnih kampanja na Međunarodni dan svjesnosti o opeklinama u djece želi se osvijestiti javnost na visoku stopu opeklinskih ozljeda kod djece kao i na moguću prevenciju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!