Godišnjica akcije "Kopački rit"

18.12.2022.

12:51

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Godišnjica akcije "Kopački rit"

Godišnjica akcije "Kopački rit"

Foto: HTV / HRT

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Bilju je obilježena 31. godišnjica vojno-policijske akcije "Kopački rit" poznate pod nazivom "Đavolja greda". 

Njome je spriječen pokušaj neprijateljskog spajanja okupiranih područja Baranje i istočne Slavonije te je oslobođeno područje između Bilja i Kopačeva. Tako je neprijatelju onemogućen pristup sjevernim dijelovima Osijeka. 

- Tada u to vrijeme ta zadaća je bila prva borbena zadaća u kojoj je Hrvatska vojska na ovim prostorima ostvarila pobjedu. To je bio ogroman napredak, ogroman moral za sve branitelje Osijeka jer se vidjelo da ta njihova srbočetnička vojska nije nepobjediva, da se njih može pobijediti. Nakon te pobjede više mi nikada nigdje nismo na ovim prostorima izgubili niti pedlja hrvatske zemlje. Dapače, samo smo napredovali, istaknuo je Stipan Šašlin, tadašnji zapovjednik 1. bojne 135. brigade HV-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!