77. godišnjica bleiburške tragedije i križnoga puta

14.05.2022.

08:30

Autor: IMS/HTV/HRT

77. godišnjica bleiburške tragedije i križnoga puta

77. godišnjica bleiburške tragedije i križnoga puta

Foto: Sime Zelic / Pixsell

Sedamdeset i sedma je godišnjica bleiburške tragedije i križnoga puta, na kojemu su, bez suđenja, ubijeni deseci tisuća ljudi. Na Mirogoju je održan Komemorativni skup u počast žrtvama, nakon čega je predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručio da se prisjećamo teškog i mučnog događaja iz naše povijesti - tragedije dijela hrvatskog naroda u svibnju 1945., koja je 45 godina bila prešućivana.

- Taj zločin koji su počinile komunističke vlasti bivše Jugoslavije, držanje 45 godina u tajnosti, o njemu se nije smjelo govoriti, što je i logično jer su počinitelji bili oni koji su predstavljali komunistički sustav i tajili istinu o tom događaju i štitili odgovorne. Na križnom putu ubijeno je nekoliko desetaka tisuća ljudi. Ubijeni su svirepo, mučki i bez suđenja, rekao je Jandroković.

Osvrnuvši se na moguće isticanje simbola NDH-a na proslavi u Udbini, rekao je kako će u tom slučaju reagirati nadležna državna tijela.

Milan Kovač, zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda osvrnuo se na austrijsku zabranu. 

- Kad se ideologija umiješa onda se događaju takve stvari. Mi nismo tamo slavili nikakvu, kako kažu, ideologiju, režim, već smo išli kao hodočasnici, sa krunicom u ruci cista srca moliti za duše naših sunarodnjaka. Ja se nadam da ćemo u žalbenom postupku uspjeti dokazati da je to lažna optužba, rekao je.

Na obilježavanju na Mirogoju održana je i molitva.

- U molitvi je pozvano na mir i rečeno je da se treba poštovati svaka žrtva i da se Bleiburg ne smije nikada više ponoviti. Vijence je položio i predsjednik Sabora koji je poručio da se danas prisjećamo teškog i mučnog događaja koji se prešućivao dugi niz godina, izvijestila je HRT-ova novinarka Iva Magušić Dumančić.

Središnja komemoracija u povodu 77. godišnjice bleiburške tragedije održana je u Udbini. 

U propovijedi monsinjor Ivan Ćurić istaknuo je potrebu da nas današnji spomen na žrtve blajburškog križnog puta nadahne na ljubav i zajedništvo.

- I za povezivanje i suradnju među narodima i kulturama osobito sa susjedima, istim narodima s kojima je isprepletena naša povijest, pa i onaj njezin tužni i tragični dio, rekao je.

Okupljajući se danas kao vjernici pozvani smo moliti za sve žrtve koje su stradale u tom vremenu, istaknuo je biskup Zdenko Križić.

- Ali i sve nevine žrtve ljudske povijesti se s pravom mogu nazvati mučenicima od žrtve Abela pravednog do svih Abela naših dana, rekao je biskup Križić.

Većina vjernika koja se okupila na današnjoj proslavi, Udbinu doživljava kao privremeno rješenje. Gotovo svi su razočarani potezom austrijskih vlasti, ali unatoč razočaranju, sudionici su zadovoljni što nakon pandemijskih godina mogu odati počast žrtvama križnog puta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!