13:45 / 10.10.2019.

Autor: P.F./HRT

Godišnjica okupacije, razaranja i zločina u Lovasu

-

-

Foto: - / -

Prije 28 godina hrvatsko selo Lovas privremeno je okupirano i gotovo do temelja spaljeno. JNA je selo napala s juga, a srpska paravojska sa sjevera.
Na današnji dan ratne 1991. godine hrvatsko selo Lovas privremeno je okupirano i gotovo do temelja spaljeno. JNA je selo napala s juga, a srpska paravojska sa sjevera.

Ulaskom neprijatelja u selo Hrvati su u Lovasu morali nositi bijele vrpce na ruci, a na hrvatskim kućama visjele su bijele plahte. Taj dan ubijena su 22 mještanina. Za sve poginule i nestale podno spomen-obilježja položeni su vijenci i upaljene svijeće. 

- Zapravo su na današnji dan počela sva moguća zvjerstva, torture, mučenja, ubijanja po ulicama i kućama, garažama. Sve ono što ljudski um ne može ni zamisliti događalo se u oba naselja, i Lovasu i Opatovcu. Nakon toga nastavlja se i okupacija sela Opatovac i niz zločina poput onog koji se dogodio na minskom polju, rekla je načelnica općine Lovas Tanja Cirba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!