Godišnjica oružanog otpora srpskom agresoru u Glini

26.06.2019.

17:23

Autor: P.F./Hina/HRT

default error photo
Na današnji dan 1991. pobunjeni Srbi napali su policijsku postaju u Glini koju su branili hrvatski redarstvenici. Smrtno je stradao policajac Tomislav Rom, a ostali su odvedeni u logor u Knin.
U Glini je obilježena 28. godišnjica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu.

Na današnji dan 1991. godine pobunjeni Srbi napali su policijsku postaju u Glini koju je branilo 15 hrvatskih redarstvenika. Smrtno je stradao policajac Tomislav Rom, a ostali su odvedeni u logor u Knin.  Branitelji policijske postaje postali su simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja. To je bio prvi otvoreni oružani napad na instituciju suverene države nakon povijesnih odluka Sabora o neovisnosti dan prije.

Kod spomen-obilježja Suza počast braniteljima, uz obitelj, odao je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

-
Hrvatska policija bila je ona jezgra iz koje je narasla, stasala slavna pobjednička vojska. Tako da ovo su dani koji su duboko zapisani u nacionalnoj memoriji i na nama je da se prisjećamo ali naravno da i sve sustave nacionalne sigurnosti, uključujući i hrvatsku policiju, unaprijeđujemo, moderniziramo, rekao je ministar Božinović.

Taj se događaj godinama obilježava u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Grada Gline i sisačko-moslavačke Policijske uprave. Tako su i ove godine, uz spomenik poginulim braniteljima u neposrednoj blizini policijske postaje, položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule branitelje.

Vijence su položili izaslanik hrvatske predsjednice, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izaslanica predsjednika Sabora, saborska zastupnica Željka Josić, izaslanik predsjednika Vlade, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, obitelj poginulog redarstvenika Tomislava Roma, izaslanstva gradova Gline, Škabrnje i Petrinje te mnogih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Zajedničku je molitvu predvodio vikar fra Frano Musić. 

Na svečanosti su bili i visoki vojni časnici i ratni zapovjednici - generali Tihomir Kundik, Josip Lucić i Mladen Markač te mnogi drugi uzvanici.

U sklopu svečanosti u župnoj crkvi u obližnjemu Gornjem Viduševcu služena je misa, održan je mimohod branitelja pod ratnim zastavama glinskim ulicama, pripremljen je prigodni program "Policija danas u službi građana", pokaznu su vježbu izveli pripadnici ATJ Lučkog, održani su tradicionalna Memorijalna atletska utrka "Tomislav Rom" i sportski susreti u više disciplina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!