Godišnjica pogibije HRT-ovog snimatelja Žarka Kaića

28.08.2021.

12:36

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Žarko Kaić

Žarko Kaić

Foto: Dnevnik / HRT

Na današnji dan 1991. poginuo je HRT-ov snimatelj Žarko Kaić. Ubijen je rafalom iz transportera dok je s kamerom u ruci snimao prolazak tenkova JNA kroz osječko naselje Brijest. Tehničar Dragan Krička tada je teško ranjen. Kod spomen-obilježja "Posljednji kadar", koje su prije dvije godine podignuli Grad Osijek i Hrvatska radiotelevizija, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. 

- Drago mi je što ljudi još uvijek misle na tatu i što ga se sjete. Žele znati istinu koju je i on prenosio i istinu o njemu, rekla je Nika Ćorković, kći Žarka Kaića.

- 30 godina je prošlo od smrti našeg dragog kolege. Ovo je način na koji HRT pokazuje svih ovih godina, koliko nam je bila važna borba za istinu tih godina i uz ove najveće žrtve kao što je žrtva kolege Žarka Kaića, istaknula je Eliana Čandrlić Glibota, v.d. ravnatelja PJ-a Program HRT-a.

Snimatelj Žarko Kaić (Livno 1948. - Osijek 1991.) poginuo je 28. kolovoza 1991. na zadatku kod osječkog prigradskog naselja Brijest, pokraj tadašnjeg vojnog "poligona C", snimajući prolazak tenkova agresorske JNA, kada je jedan od oklopnih transportera rafalnom vatrom zapucao na ekipu Hrvatske radio televizije (HRT), rečeno je na obilježavanju.

Uz članove obitelji Žarka Kaića vijence su, uz ostale, položila izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, HRT-a, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

Državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović istaknuo je kako je HTV-ov snimatelj Kaić svojim radom svjedočio istinu o ratnim događanjima u Slavoniji, na početku velikosrpske agresije, koja nam je potrebna i danas kada, kako ističe, "neki negiraju ulogu Srbije i JNA u ovim događajima".

Potrebno nam je i da se podsjetimo da se istina ne može različito interpretirati, a te slike iz Osijeka, Aljmaša i Dalja, svjedok su patnji hrvatskog naroda, ali i odlučnosti hrvatskih branitelja, i to je nešto što ne smijemo zaboraviti, kao ni žrtvu Žarka Kaića, poručio je Janović.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin rekao je kako se na 30. obljetnicu pogibije Žarka Kaića prisjećamo ne samo njegove žrtve, već i žrtve svih novinara, fotografa, snimatelja tijekom Domovinskog rata, čiji je doprinos bio nemjerljiv u širenju istine o obrani Hrvatske.

Osječko-baranjski dožupan Mato Lukić kazao je kako je Kaić poginuo prenoseći istinu o agresiji na Republiku Hrvatsku.

Snimatelj Žarko Kaić za HTV je radio 20 godina te napravio niz sjajnih emisija. Kao snimatelj sudjelovao je u izradi brojnih dokumentarnih snimaka, poput snimaka hrvatskih izbjeglica na početku Domovinskog rata iz Aljmaša i Dalja.

Kaić je dragovoljno pošao u Domovinski rat da bi snimanjem mogao Hrvatskoj i svijetu posvjedočiti istinu o obrambenoj naravi Hrvatske i agresorskoj osvajačkoj naravi velikosrpske JNA koja je kršila sva humanitarna prava i provodila etničko čišćenje radi osvajačkih ciljeva.

Ubijen je pucnjem iz vojnog transportera Jugoslavenske vojske prilikom snimanje prolaska tenkova kroz osječko naselje Brijest kod vojnog poligona C u kojem je bila JNA. Tom prilikom je teško ranjen HTV-ov tonski snimatelj Dragan Krička, a treći HTV-ov novinar koji se našao pod paljbom, bio je Saša Kopljar.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!