21:20 / 17.10.2021.

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Godišnjica progonstva Iločana

Godišnjica progonstva Iločana

Godišnjica progonstva Iločana

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Kolonom sjećanja i polaganjem vijenaca podno spomenika "Svjetlost dolazi", u Iloku je obilježena 30. godišnjica progonstva njegovih mještana.

Na današnji dan 1991., agresor je osam tisuća Iločana protjerao iz njihovih domova. Mnogi od njih odvedeni su u srpske koncentracijske logore.

- Tu je bilo jako puno ljudi. Sa svih krajeva su se spustili u Ilok, koji je bio jedini tada slobodan. Onda je JNA uvjetovala da se izađe da se neće u nikoga pucati. Hvala Bogu, održali su taj dio, ali puno je ljudi otišlo odavde i nije došlo do velikog krvoprolića, rekao je Josip Širić, hrvatski branitelj.

- Nama je od svega bilo najviše da sačuvamo mir u Iloku i živote. Da ne nasjedamo na učestale provokacije koje su cijelo vrijeme trajale od agresora koji su bili vrlo intenzivni prema Iloku, rekao je Željko Sladetić, hrvatski branitelj, Ilok.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!