10:35 / 29.04.2020.

Autor: HRT

Godišnjica smrti Ivice Račana

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prošlo je 13 godina od smrti premijera i prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana.
Prošlo je 13 godina od smrti premijera i prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana. Tim je povodom izaslanstvo stranke predvođeno predsjednikom Davorom Bernardićem na zagrebačkom Mirogoju položilo cvijeće na njegov grob i zapalilo svijeće.

- Ivica Račan bio je prije svega skroman čovjek i pošten političar i mislim da je on danas najzaslužniji prvo za uspostavu demokracije, za raspisivanje prvih višestranačkih izbora, a onda za prelazak iz polupredsjedničkog u parlamentarni sustav i za europski put Hrvatske, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.Dugogodišnji predsjednik SDP-a i bivši hrvatski premijer Ivica Račan preminuo je 29. travnja 2007. godine nakon kratke i teške bolesti u zagrebačkoj bolnici na Rebru.

Račan se iz javnog života povukao 31. siječnja, kada mu je dijagnosticiran atipični tumor u desnom ramenu. Rođen je 24. veljače 1944. u mjestu Ebersbah u Njemačkoj, u radnom logoru.

Kao diplomirani pravnik u politiku ulazi tijekom 70-ih godina, a 1990. postaje predsjednik Predsjedništva Saveza komunista Hrvatske, koje iste godine izvodi s Kongresa Saveza komunista Jugoslavije. Sudjelovao je u gotovo svim važnim političkim događajima u Hrvatskoj u posljednjih 35 godina.

Nakon toga raspisuje izbore u Hrvatskoj, na kojima je pobijedio HDZ, a njegov SDP osvaja 21 posto. Račan i nakon poraza na izborima nastavlja političku karijeru, a stranku reformira u Socijaldemokratsku partiju.

Nakon desetogodišnje vladavine Hrvatske demokratske zajednice s Franjom Tuđmanom na čelu, Račan je 2000. godine okupio opoziciju i na izborima osvojio vlast. Na mjesto premijera izabran je 2000. godine, kada je dolaskom na vlast koalicije SDP-HSLS-a s još četiri stranke prestala svojevrsna međunarodna izolacija Hrvatske.

Račanova koalicija gubi izbore u studenom 2003. godine, kada na vlast ponovno dolazi HDZ.
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!