Godišnjica smrti Savke Dabčević-Kučar

07.08.2022.

10:13

Autor: HRT/D.M./Hina

Savka Dabčević Kučar, arhivska fotografija

Savka Dabčević Kučar, arhivska fotografija

Foto: Petar Glebov / PIXSELL

Izaslanstvo Narodne stranke Reformista položila je vijenac na grobu Savke Dabčević-Kučar na zagrebačkom groblju Mirogoj u povodu godišnjice njezine smrti.

- Savka Dabčević-Kučar jedna je od najvećih ličnosti moderne hrvatske politike. Žena i političarka širokog znanja i područja interesa. Svojim je djelovanjem uvijek potvrđivala kako je politika bez etičkih i moralnih vrijednosti bezvrijedna politika i obzirom na svoje moralne vrijednosti nikad se nije i ne bi se slagala s političkim populizmom s kakvim se danas sve više srećemo, rekla je potpredsjednica Reformista i saborska zastupnica Natalija Martinčević.

Savka Dabčević-Kučar bila je jedna od ključnih figura hrvatskoga proljeća, zagovornica promjena u gospodarskom sustavu na temelju slobodnijeg djelovanja tržišta, kao i reforme federacije u smjeru veće samostalnosti i ravnopravnosti republika. Početkom 1990. pristupila je kao izvanstranačka osoba Koaliciji narodnoga sporazuma.

Osnivačica je i predsjednica HNS-a od 1990. do 1994. te zastupnica u Saboru od 1992. do 1995.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!