Godišnjica strašne avionske nesreće kod Vrbovca

10.09.2019.

09:45

Autor: HRT

default error photo
Na visini od oko 10.000 m sudarili su se DC-9 Inex-Adria Aviopromet i Trident Hawker British Airwaysa.
Na današnji dan 1976., točno u 11.14 sati iznad Vrbovca su se sudarila dva aviona. Na visini od oko 10.000 m sudarili su se DC-9 Inex-Adria Aviopromet i Trident Hawker British Airwaysa.

Avion British Airwaysa bio je na putu iz Londona prema Istanbulu, a u njemu su bila 54 putnika i 9 članova posade. Inex-Adria, sa 108 putnika i pet članova posade, bio je na putu iz Splita prema Kölnu. Svih 176 putnika i članova posade na tim letovima je poginulo.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Uzrok sudara nije bilo neiskustvo pilota - obojica su imala više od 10.000 sati letenja. Odgovornost je snosila Kontrola zračnog prometa u Zagrebu. Naime, tadašnja kontrola leta je radila s premalo stručnih ljudi i sa zastarjelom tehnologijom. Jednom od aviona je prekasno javljeno da se ne podiže na visinu od 10.000 m.

Za nesreću je bio odgovoran Gradimir Tasić, jedan od kontrolora leta, poslije je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 7 godina. On je, zbog nedostatka ljudi, radio 12-satne smjene, što mu je uzeto u obzir kao olakotna okolnost, pa je odslužio 2 godine i 3 mjeseca zatvorske kazne.

Istraga je pokazala da je posljednjih 5 metara lijevog krila DC-9 presjeklo Tridentov kokpit i prednju putničku kabinu. Dijelovi aviona, prtljage i posmrtni ostaci nalazili su se u krugu od nekoliko kilometara. Većina poginulih bili su njemački turisti koji su se vraćali s odmora iz Splita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!