18:50 / 01.08.2019.

Autor: Melita Homa/I.H./HRT

Godišnjica zločina u Dalju

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

JNA i srpske paravojne postrojbe okružile su i napale policijsku postaju, zahtijevajući od hrvatskih branitelja da se predaju, a nakon toga počinili su neviđeni masakr.
Na današnji dan prije 28 godina u Dalju se dogodio strašan zločin. JNA i srpske paravojne postrojbe okružile su i napale policijsku postaju, zahtijevajući od hrvatskih branitelja da se predaju, a nakon toga počinili su neviđeni masakr. Ubijeno je 39 policajaca te pripadnika Zbora narodne garde i Civilne zaštite.

U četiri ujutro počeo je napad na policijsku postaju. Hrabri hrvatski branitelji pružali su otpor. Znali su, padne li policijska postaja, i cijeli Dalj past će u neprijateljske ruke. Tog jutra ondje je bio Josip Čičak. I danas mu pogled na podrumske prozore izaziva jezu.

- Jedan je krak stepenica pao dolje u podrum kad se silazi, deset nam je ljudi ubila ta prva granata, govori.

Željko Penić tada nije bio u smjeni, no pokušao je pomoći prijateljima u policiji.

- Tri puta kretali s tri strane, jedan  pored Dunava, ja sam vodio kroz dvorišta i Josip Andabak je vodio ulicom. No nažalost nismo imali s čime, nit smo imali municije, rekao je.
Ž
Nekoliko sati poslije slomljen je otpor branitelja. Od svih, jedino je Josip Čičak preživio skočivši kroz prozor. Ranjene su na mjestu ubijali. - Skočio sam dolje sagnuo se, to je puklo iza mene, oni su bili skroz do zida došli, i ja sam u tih par sekundi zapravo spasio život svoj, objašnjava Čičak.

Mučno je tog jutra bilo i u Aljmašu, koji je bio u okruženju. JNA je otvoreno pokazala da je na strani srpskih pobunjenika i morali su se evakuirati civili. Taj dan velečasni Antun Markić nikada neće zaboraviti.

- Jer to jutro kao da je smak svijeta rekao bi čovjek, sa svih strana plač i prilaženje na ovo mjesto jer smo se svi okupljali tu i čekali šlep za rasute terete, rekao je.

Ekipa HRT-a uspjela je taj egzodus zabilježiti kamerom. Kadrovi su to koji su obišli cijeli svijet. Samo četiri tjedna poslije snimatelj Žarko Kaić koji je tada bio na šlepu ubijen je na radnom zadatku u Osijeku, pucnjem iz transportera.Marija Matoš je javila za Dnevnik kako je u Dalju posebno teško i emotivno kada se čitaju imena poginulih. Teško je i obiteljima poginulih gledati policajce u odorama u kojim aus poginuli i njihovi sinovi. U Dalju je uvijek dostojanstveno, to je kazao i ministar Davor Božinović koji je dodao kako će u Dalj uvijek odlaziti jer su policajci među najzaslužnijima za stvaranje Hrvatske države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!