17:12 / 22.02.2019.

Autor: Ivana Brailo Drnas/P.F./HRT

Golf na Srđu - sudska trakavica građana, struke i investitora

-

-

Foto: - / -

Odluka Upravnog suda donesena je bez ponavljanja postupka o utvrđivanju utjecaja na okoliš, stoga je nezakonita te najavljuju novu tužbu, tvrde iz Zelene akcije.
Nema kraja priči o golfu na Srđu. Upravni sud u Splitu nepravomoćnom je presudom odbio tužbu kojom su Zelena akcija, inicijativa građana "Srđ je naš" i Udruženje hrvatskih arhitekata tražili da se projekt proglasi neprihvatljivim za okoliš. Udruge poručuju da ih odluka neće pokolebati.

Projekt izgradnje terena za golf na Srđu prijetnja je građanima Dubrovnika, poručili su članovi građanske inicijative Srđ je naš. Protive se tom milijardu eura vrijednom projektu još otkako je prije više od deset godina proširen za nekoliko stotina hektara, na kojima bi se gradile vile i apartmani.

- Kontinuitet ovog projekta je to da mu se građani i struka suprotstavljaju, a da mu se gradske vlasti i državne vlasti čitavo vrijeme klanjaju, odnosno pogoduju samom projektu, tvrdi Đuro Capor iz Građanske inicijativa "Srđ je naš".

Predstavnici struke dali su svoje mišljenje o tome što se krije iza projekta.

- Pokušaj radikalne amputacije strateške točke Grada Dubrovnika, odnosno pokušaj izgradnje velikog, golemog stambenog naselja za bogato strano tržište, smatra predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik Božo Benić.

U Zelenoj akciji smatraju da je Ministarstvo zaštite okoliša popustilo pritiscima investitora, tvrtke Razvoj Golf, koja od Republike Hrvatske traži odštetu od pola milijarde eura.

-  Ono što smatramo osobito gnjusnim je da su pritisci dolazili iz samog vrha vlasti prema Zelenoj akciji. Dakle, iz samog vrha državne vlasti su vršeni pritisci na nas. Iz samog ureda premijera, ne, dakle, neposredno, posrednim putem. Ali, poruka je bila sasvim jasna, objašnjava Enez Čerimagić iz Zelene akcije pritiske na njih.

Odluka Upravnog suda donesena je bez ponavljanja postupka o utvrđivanju utjecaja na okoliš, stoga je, kažu, nezakonita te najavljuju novu tužbu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!