11:09 / 24.04.2018.

Autor: I.B:/HRT

Goluža: Možemo organizirati staž da budu zadovoljni prvenstveno pacijenti

-

-

Foto: - / -

U studiju 4 gostovali su Tihomir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore i Deni Rkman, zamjenik predsjednika Studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Zagrebu.
Nakon završenog Medicinskog fakulteta, doktori medicine više neće odrađivati pripravnički staž, već će direktno na specijalizaciju. Mladim se liječnicima mogućnost rada kao sekundarcima u obiteljskoj medicini ili na hitnoj također uskoro ukida. Posljedica je to donošenja direktive Europske unije koja nalaže uvjete za pristup specijalizacijama, a koja se odnosi na sve studente medicine upisane nakon 1. srpnja 2013. Studenti, profesori i struka smatraju kako je takvo nešto nemoguće jer mladim liječnicima prije samostalnog rada treba praksa. Uskoro će diplomirati prva generacija doktora medicine koju će ta promjena zahvatiti, a brojna su pitanja još neodgovorena.

U studiju 4 gostovali su Tihomir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore i Deni Rkman, zamjenik predsjednika Studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Zagrebu, studenta 5 godine.

"Ovaj problem se može vrlo jednostavno riješiti. Hrvatska liječnička komora je prije godinu dana dostavila dokument Ministarstvu zdravstva gdje prikazujemo kako se može riješiti problem bez da uđemo u otvoreni sukob s EU-om. Mi smo ulaskom u EU preuzeli određene obaveze i ako ih nećemo poštovati uslijedit će sankcije. Te sankcije bi bile da završeni studenti u Hrvatskoj ne bi imali ravnopravan status s ostalim završenim studentima u EU", istaknuo je Goluža.

"Treba poticati mentorski rad. On se potiče na način da je on plaćen. Tako da su mentori motivirani, da imaju malo - dva, maksimalno tri kandidata koja podučavaju tim vještinama. I da se mentorski rad ocijenjuje tako da oni koji se nedovoljno angažiraju ne budu više mentori. To je problem u Hrvatskoj - implementirati takve mjere gdje je dominantna odgovornost i red u sustavu. Nažalost na razini Ministarstva zdravstva mi se čini da oni nemaju potrebnu infrastrukturu da se to napravi međutim Hrvatska liječnička komora može i tom pogledu odigrati pozitivnu ulogu. Mi smo kadri organizirati staž na taj način da će bit zadovoljni prvenstveno pacijenti. Najvažniji su pacijenti, a onda mladi liječnici i cijeli zdravstveni sustav, naglasio je Goluža.

Pogledajte i što o svemu misle studenti:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!