13:48 / 11.02.2019.

Autor: Hina

Gong: Financijska izvješća Crkve trebaju biti dostupna javnosti

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Da u Crkvi ima onih koji podupiru transparentnost, potkrijepili su primjerom dubrovačkog biskupa Mate Uzinića, koji samoinicijativno objavljuje financijska izvješća za svoju biskupiju.
Odbijanjem inicijative za reviziju Vatikanskih ugovora vladajući su propustili priliku za ponovo otvaranje teme financiranja Katoličke crkve, upozorila je udruga Gong i zatražila da financijska izvješća Crkve budu dostupna javnosti, kao što to zakon obvezuje druge neprofitne organizacije.

"Ne postoje precizni podaci o financiranju Crkve iz proračunskih sredstava. Po podacima Vlade, radi se o oko 600 milijuna kuna godišnje iz državnog proračuna, dok podaci s lokalne razine vlasti nisu pregledni. Kad se tome zbroje prihodi koje Crkva ostvaruje od vjernika i dotacije koje dobija iz inozemstva, iznos njenih prihoda, koje nigdje ne prikazuju, daleko je veći", naglašava Gong u priopćenju.

Gong je od vladajućih zatražio da financijska izvješća Crkve budu dostupna javnosti koja ima pravo znati kako se Crkva financira i na što se taj novac troši.

"Katolička crkva u Hrvatskoj financira se netransparentno. Odbijanjem inicijative za reviziju Vatikanskih ugovora, vladajući su propustili priliku za ponovo otvaranje teme financiranja Crkve", ocijenili su.

U registru pri Ministarstvu financija su godišnja financijska izvješća i bilance neprofitnih organizacija, kao što je Gong. S druge strane, vjerske zajednice ne moraju izrađivati godišnje financijske planove, ni voditi poslovne knjige i čuvati ih po zakonom propisanim pravilima, niti podliježu revizijskim uvidima.

"Sve su to obveze neprofitnih organizacija kakve bi trebala vrijediti i za Katoličku crkvu te za sve druge vjerske zajednice koje djeluju na području Hrvatske", poručuje Gong.

Da u Crkvi ima onih koji podupiru transparentnost, potkrijepili su primjerom dubrovačkog biskupa Mate Uzinića, koji samoinicijativno objavljuje financijska izvješća za svoju biskupiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!