Gong: Izbori protječu mirno, pritužbe osoba u samoizolaciji

05.07.2020.

11:50

Autor: HRT

default error photo
Osim gužve na pojedinim biračkim mjestima i nekolicine pritužbi građana u samoizolaciji izvan svojeg mjesta prebivališta, izborno jutro prošlo je mirno, priopćeno je iz Gonga.
Osim gužve na pojedinim biračkim mjestima i nekolicine pritužbi građana u samoizolaciji izvan svojeg mjesta prebivališta, izborno jutro prošlo je mirno, priopćeno je iz Gonga.

Danas se Gongu javilo više građana u samoizolaciji izvan svojeg prebivališta koji ne mogu ostvariti svoje biračko pravo. Podsjetimo, Državno izborno povjerenstvo dužno je omogućiti glasanje osobama u samoizolaciji, kao i osobama zaraženim koronavirusom, ali samo na adresi njihovih prebivališta.

Deseci građana obratili su im se kako bi upozorili na kršenje izborne šutnje putem SMS poruka i telefonskih poziva (HDZ). Također, biračice ukazuju kako pojedine stranke i kandidati na dan izborne šutnje emitiraju plaćene oglase na Facebooku.

Kao i na prethodnim izborima, građanke se tuže kako ih nitko nije obavijestio o promjenama adresa biračkih mjesta koja su se dogodila u odnosu na prethodne izbore. Takve pritužbe najčešće pristižu od građana starije životne dobi.

Isto tako, više osoba koje su se prijavile za glasanje izvan prebivališta, potužilo se na tešku dostupnost posebnih biračkih mjesta - tako primjerice Zagrepčani koji su se prijavili na vrijeme da bi glasali na biračkom mjestu na Silbi,  upućeni su u Zadar, kažu iz Gonga.

Gong poziva birače da budu strpljivi s obzirom na gužve koje nastaju zbog epidemioloških mjera te da se pridržavaju svih uputa Državnog izbornog povjerenstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Gong tijekom dana pruža informativnu podršku biračicama i zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih. Gong se može kontaktirati putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila. Detaljnije informacije dostupne su na www.gong.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!