GONG: Izmjene zakona o pristupu informacijama flaster-rješenje

09:35 / 08.06.2022.

Autor: M.M./Hina/HRT

GONG: Izmjene zakona o pristupu informacijama flaster rješenje

GONG: Izmjene zakona o pristupu informacijama flaster rješenje

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Iz GONG-a su upozorili da su izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama flaster-rješenje koje će smanjiti doseg prava javnosti da raspolaže podacima javnog sektora.

Iz te udruge ističu da je hrvatski Zakon o pravu na pristup informacijama bio među progresivnijima u EU-u jer je državne tvrtke i javna poduzeća uvrstio među obveznike Zakona dužne odgovarati na zahtjeve građana i građanki za pristup informacijama.

Sada pak kad ih Direktiva izričito spominje kako bi i druge zemlje EU-a počele objavljivati podatke svojih javnih poduzeća, Hrvatska radi velik korak unatrag i ograničava pravo javnosti da traži otvaranje podataka državnih i javnih poduzeća, priopćio je GONG.

Napominju da je provedba Zakona o pravu na pristup informacijama, prema podacima globalnog istraživanja o stanju otvorenosti podataka Global Data Barometer 2021, najbolje ocijenjen segment u području zaštite političkog integriteta u Hrvatskoj.

Uoči saborske rasprave o izmjenama Zakona, Gong je objavio i kratku analizu rezultata tog istraživanja kako bi upozorio na to da su izmjene Zakona flaster-rješenje koje će, uz ostalo, umjesto da ga poveća, zapravo smanjiti doseg prava javnosti da raspolaže podacima javnog sektora.

GONG upozorava da Hrvatska već kasni s provedbom Direktive o otvorenim podacima javnog sektora u kojoj se prvi put spominju i javna poduzeća.

Zakon ne ukida potpuno pravo na pristup informacijama tvrtki, ali ga i ne proširuje na obavezu dostave podataka u traženom, odnosno dostupnom otvorenom formatu, kažu u GONG-u, napominjući da Hrvatska nema nikakav drugi jasan i predvidiv zakonski okvir za prikupljanje i objavu podataka.

Zato je Hrvatska u istraživanju provedenom u 109 zemalja zauzela 27. mjesto, dok je među zemljama članicama EU ipak ostala ispod prosjeka.

Hrvatska je svrstana u srednju kategoriju zemalja koje imaju razumno visok standard otvorenosti podataka, ali i ograničenja u političkom okružju.

Hrvatska, naime, objavljuje podatke o javnim financijama, trgovačkim društvima, imovinskim karticama dužnosnika, ali su ti skupovi u formatima koje je teško ponovno iskoristiti.

Nedostaje, osim toga, i regulacija lobiranja, što je prioritet za praćenje utjecaja koji lobisti mogu imati na donošenje pojedinih odluka.

- Upravo ti podaci, pokazalo je istraživanje, bili su ključni za razotkrivanje korupcije i pranja novca, upozorio je GONG.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!