Gong: Nizom floskula slabi se demokracija i potiče politička neodgovornost

23.02.2022.

12:10

Autor: Hina/HRT

Gong, Ilustracija

Gong, Ilustracija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Udruga Gong navela je u srijedu da se u javnosti, vezano uz nezakonitu dodjelu potpora zbog koje su osumnjičeni vladini dužnosnici, provlači niz štetnih floskula za koje smatraju da slabe demokraciju i potiču političku neodgovornost.

Ustvrdili su pritom da u toj aferi zbog koje je uhićen sad već bivši ministar Darko Horvat, a potpredsjednik Vlade Boris Milošević i bivši ministar Tomislav Tolušić osumnjičeni, ukazuje na duboku institucionalno ukorijenjenu korupciju i to u samom vrhu vlasti.

Jedna je od floskula, kažu u Gongu, da nema korupcije ako dužnosnik nije primio novac za uslugu ili ako ne postoji osobna veza. No, ističu da je klijentelizam oblik političke korupcije u kojem su moguća razna potkupljivanja koja nisu nužno izražena financijski ili materijalno, a podrazumijeva zloupotrebu institucionalnih pozicija s ciljem osobnih ili probitaka interesno povezanih grupa kao što su političke stranke.

To je odnos u kojem 'pokrovitelj' koji ima pristup resursima koristi 'štićenike' kako bi eliminirao političku konkurenciju i stvarao svoju interesnu, klijentelističku mrežu, nagrađujući pritom vjernost ili kupujući buduću lojalnost, priopćio je Gong koji promiče bolje političke institucije, jačanje demokratske kulture i podizanje građanske participacije.

U Gongu zaključuju da političar koji kaže da ne poznaje ljude uključene u aferu ili da sam nije stekao korist, želi skrenuti pozornost na površno razumijevanje korupcije i time zamagliti da javnim novcem kupuje političku lojalnost, ali i signalizira ostalima da trebaju njemu dati svoj glas.

U javnosti se provlači i floskula da afere ministara nisu premijerova politička odgovornost, no u Gongu kažu da je premijer taj koji sastavlja Vladu i upravlja njenim radom pa je politički odgovoran za sve njene dobre i loše rezultate.

"Od fijaska u obnovi do namještanja natječaja za poticaje, za poteze dojučerašnjeg ministra graditeljstva, kao i niza drugih koji su morali otići zbog korupcijskih afera, politički je odgovoran i onaj tko ih je imenovao", poručio je Gong.

U obrani Vladine pozicije može se čuti i teza da je pretjerano inzistirati da osumnjičeni ministri moraju otići iz Vlade jer bi to predstavljalo za Hrvatsku nedostižne skandinavske standarde, a Gong upozorava kako je potrebno inzistirati na višim standardima ako ne želimo da Hrvatska bude 'tamni vilajet' u kojem ne vrijede pravila uređenih država.

U priopćenju pod naslovom "Po babi i stričevima: Razbijmo floskule koje potiču političku neodgovornost i slabe građansku participaciju", Gong je zaključio kako je krajnje štetno i zlonamjerno građanima slati poruku da nije moguće poboljšati demokratske standarde te na njih i njihovu tobožnju koruptivnu kulturu prebacivati odgovornost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!