Gong: Novim zakonom Povjerenstvo će postati beznačajno

11.10.2021.

12:49

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Foto: gong.hr

Foto: gong.hr

Foto: - / -

Iz udruge Gong upozorili su da će novim Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, koji je u javnom savjetovanju, nadležno Povjerenstvo postati beznačajno jer u njega nisu ugrađene odredbe koje bi osigurale i razradile provedbu načela u obnašanju državnih i javnih dužnosti.

- Povjerenstvo, kao važno antikorupcijsko tijelo čije je osnivanje bio jedan od uvjeta za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, po novom zakonu neće moći obavljati svoje primarne funkcije - priopćili su iz Gonga.

Tvrde da je zakonom, koji je u javnom savjetovanju do 5. studenoga, Povjerenstvu onemogućeno sprječavanje sukoba interesa i osiguranje poštivanja načela časnog, poštenog, savjesnog, odgovornog i nepristranog djelovanja državnih i javnih dužnosnika prema važećem zakonu.

Nema odredbi koje bi osnažile Povjerenstvo

U predloženi zakon, dodaju, nisu ugrađene odredbe koje bi osnažile Povjerenstvo te osigurale i razradile provedbu načela u obnašanju dužnosti, koje je zagovarao Gong kao član radne skupine.

- Štoviše, postojeće odredbe su oslabljene kažu i upozoravaju da će tako Povjerenstvo ostati bez jednog od svojih ključnih alata i biti praktički razvlašteno u utvrđivanju jesu li dužnosnici postupali etično, odnosno "časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo i povjerenje građana".

Podsjećaju na slučaj kada je Povjerenstvo krenulo propitivati ulogu premijera Andreja Plenkovića u aferi Agrokor i istraživati HDZ-ovo putovanje u Helsinki. Predsjednik Vlade odbijao je dostaviti dokumentaciju, počeo kritizirati rad Predsjednice povjerenstva i prozivao je za sukob interesa, napominju u Gongu. Ističu da je nakon toga tročlano sudsko vijeće Visokog upravnog suda (UVS) počelo donositi presude protivne dotadašnjoj praksi. Tako je poništilo odluke Povjerenstva u slučaju bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te u dva slučaja u kojem se odlučivalo o premijeru Plenkoviću, osporavajući Povjerenstvu ovlast da samostalno primjenjuje čl. 5. Zakona i utvrđuje povredu načela djelovanja.

- O promjeni sudačke prakse nikad se nije raspravljalo na Općoj sjednici VUS-a, premda postoji obveza razmatranja takvih odluka kada jedno vijeće odstupi od ustaljene prakse suda - poručuju iz Gonga.

Malenica se priklonio tezi da Povjerenstvo ne može samo odlučivati

Tvrde i da je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica raspravu o načelima i članku 5. Zakona "ostavio za kraj rada radne grupe", dok je Gongova članica u radnoj skupini zagovarala rješenje na tragu GRECO-vih preporuka.

- Ministar se priklonio tezi da Povjerenstvo ne može donositi samostalne odluke na temelju čl. 5. Zakona (tzv. etičke odluke) i iz konačne verzije prijedloga zakona izostavio razradu mehanizama za implementiranje odredbe o načelima djelovanja. Povreda načela djelovanja trebala bi biti jedna od ključnih odredaba novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa, a povreda tog načela se treba moći samostalno sankcionirati - kažu u Gongu.

Zaključuju da bi zato novim zakonom Povjerenstvo moglo postati puko administrativno tijelo koje će u najvećoj mjeri administrirati imovinske kartice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!