GONG: Odgodite donošenje zakona o financiranju stranaka

22.03.2019.

09:38

Autor: HRT

default error photo
GONG je ispred zagrade Hrvatskog sabora održao konferenciju za novinare na kojoj je zatražio odgodu donošenja zakona o financiranju političkih stranaka.
Udruga GONG prije saborske sjednice izrazila je zabrinutost zbog toga što se zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma donosi netom prije izbora, što nije uobičajena praksa.

GONG je ispred zagrade Hrvatskog sabora održao konferenciju za novinare na kojoj je zatražio odgodu donošenja zakona o financiranju političkih stranaka. 

- Poligraf - zašto baš sada zakon o financiranju političkih stranaka?

Goran Čular, zamjenik predsjednika Vijeća GONG-a, kazao je da GONG nije zabrinut samo zbog ovog prijedloga zakona o financiranju političkih stranaka, nego iskorištava priliku kako bi pozvao zastupnike da ne donose taj zakon. 

- Smatramo da je štetan u svom sadržaju, ali i za političku kulturu u Hrvatskoj na načinu i vremenu u kojem se donosi. Ovaj zakon se donosi tek neposredno pred raspisivanje izbora za Europski parlament, a neke vrlo važne odredbe već će djelovati na tim europskim izborima. Posebno tu mislimo na povećanje limita potrošnje s milijun i pol kuna na 4 milijuna kuna. Može se lako dogoditi da zakon stupi na snagu nakon što izbori budu raspisani. Znamo da smo se dosad držali dobrih pravila da se izborno zakonodavstvo ne mijenja unutar godine dana do izbora, rekao je Čular.  

Da predloženi zakon neće poboljšati transparentnost financiranja - istaknuli su i u Amsterdamskoj koaliciji. Neprihvatljivo je, kažu, da bilo koja stranka na izbore potroši 4 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!