12:01 / 22.12.2019.

Autor: M.Š./Hina

GONG: Predsjednički izbori protječu mirno

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Gong je primio dojave o organiziranom prijevozu na birališta u Bosni i Hercegovini.
Izborno prijepodne protječe mirno. Prema dojavama neanonimnih građanki Gongu, dva su biračka mjesta otvorena sa zakašnjenjem, priopćili su u nedjelju iz  te nevladine udruge čiji promatrači nadziru današnje hrvatske predsjedničke izbore.

- Predsjednički izbori: Izlazne ankete u 19 sati


Građani dojavljuju i da nisu bili informirani o procedurama i rokovima za prijavu promjene mjesta na kojem planiraju glasati te o promjenama adresa biračkih mjesta u odnosu na prošle izbore, dodaju iz Gonga.

- S obzirom na to da je prethodno potvrđeno da su, suprotno zakonu, u biračke odbore bili imenovani stranački kadrovi, a da ih je DIP zbog toga razriješio s dužnosti, pozivamo građanke da dojave ako primijete slične nepravilnosti, dodaje se u priopćenju.

Gong je dobio i dojave o organiziranom prijevozu na birališta u Bosni i Hercegovini.

- Troškovi prijevoza birača do birališta zapravo su troškovi izborne promidžbe kandidata ili kandidatkinje, kažu iz Gonga, no, kako ističu, "to se ne bi trebalo tako tretirati samo ako, kako je to DIP utvrdio na prethodnim predsjedničkim izborima, na autobusima nema oznaka kandidata, a uslugu prijevoza mogu koristiti svi birači pod jednakim uvjetima".

Na ovim predsjedničkim izborima zabilježen je porast birača koji su registrirani  temeljem nove osobne iskaznice s adresom prebivališta u inozemstvu, i to u BiH, Njemačkoj i Srbiji.

- Dok je u BiH i Njemačkoj povećan i broj biračkih mjesta, u Srbiji je smanjen. Navedenim izazovima posebnu pozornost posvetit će Gongove promatračice i promatrači koji u mobilnim timovima promatraju biračka mjesta u Bosni i Hercegovini te Srbiji, dodaje se u priopćenju.

Iz Gonga će tijekom dana pružati informativnu podršku biračima i primati neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirali na njih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!