13:32 / 09.06.2020.

Autor: I.Z./Hina

Gong: Preko fondova EU-a "državni udar" na civilno društvo

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, arhiva

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Gong je objavio i preporuke za drukčiji pristup prema civilnom društvu i učinkovitije upravljanje sredstvima EU-a.
Organizacije civilnog društva imaju sve manje vremena za rješavanje društvenih problema zbog finacijske iscrpljenosti i administrativnog nasilja, poručio je Gong u zaključku analize stanja civilnog društva ustvrdivši da se na njega preko fondova EU-a provodi "državni udar".

-
Kroz Europski socijalni fond, Operativni program 'Učinkoviti ljudski potencijali' 2014.-2020., kojim upravlja Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, provodi se financijsko iscrpljivanje i administrativno nasilje kroz nepridržavanje kalendara objave natjecaja, neobjave natječaja, ceste obustave i poništavanja natječaja, te brojne izmjene natjecajne dokumentacije", priopćili su danas iz Gonga.

Nakon analize stanja civilnog društva Gong je zaključio da su provedbena tijela neusklađena, da je u njima vidljiv nedostatak fleksibilnosti i šire perspektive te nedostatak transparentnosti cjelokupnog procesa financiranja kroz EU fondove.

Procesu urušavanja civilnog društva u Hrvatskoj pristupilo se temeljito u mandatu premijera Andreja Plenkovića.

- Najprije je kadrovski preuzeta kontrola nad radom Zaklade za razvoj civilnog društva, a potom i Ureda za udruge, u čemu je važnu ulogu imao ministar Pavić, tadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, danas ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, tvrdi Gong.

Ističu da, dok udruge i ostali korisnici EU fondova "čekaju natječaje i obavijesti, računaju postotke radnog vremena, zbrajaju decimale, provode javnu nabavu za klamaricu", u to vrijeme najviši državni dužnosnici se javnim sredstvima i potporama služe kao bankomatima za privatnu korist i učvršćivanje klijentelizma i daljnje otimanje države.

Gong je stoga objavio i preporuke za drukčiji pristup prema civilnom društvu i učinkovitije upravljanje EU sredstvima.

Smatraju da bi proces programiranja, objave i provedbe natječaja i procjene projektnih prijedloga trebalo učiniti maksimalno transparentnim. Treba ga pojednostaviti na minimum pravila potrebnih da proces i provedba projekata teku zakonito, a sredstva budu utrošena opravdano i svrsishodno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!