13:43 / 26.05.2019.

Autor: HRT

GONG: Stranke zovu građane i šalju im SMS-ove

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nedjeljno jutro na izborima za zastupnike u Europski parlament prošlo je mirno, s manjim brojem dojava o nepravilnostima, izvijestila je udruga GONG, prema neanonimnim dojavama građanki i građana.
Nedjeljno jutro na izborima za zastupnike u Europski parlament prošlo je mirno, s manjim brojem dojava o nepravilnostima, izvijestila je udruga GONG, prema neanonimnim dojavama građanki i građana.

- Uz to što se radi o kršenju izborne šutnje, biračice i birači to doživljavaju i kao pokušaj pritiska, upozorava GONG.

Prijavljen mu je i slučaj biračkog odbora u Veleposlanstvu RH u Danskoj, čija je članica birača tražila podatak o nacionalnosti. GONG pritom upozorava da na izborima za EP nacionalna pripadnost biračica i birača ne igra nikakvu ulogu budući da ne postoji manjinsko zastupništvo.

Prijava o kršenju izborne šutnje u medijima tijekom prijepodneva nije bilo, a iz GONG-a ocjenjuju da su vjerojatan razlog visoke kazne u iznosu od 100.000 do pola milijuna kuna, a koju je Državno izborno povjerenstvo (DIP) najavilo dosljedno provoditi u tradicionalnim medijima. Za razliku, kako naglašavaju iz udruge, od društvenih mreža "koje ostaju 'siva zona' političkog oglašavanja u Hrvatskoj".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!