13:22 / 14.04.2020.

Autor: Hina/I.Z.

GONG traži da se objavi popis tvrtki koje dobivaju javni novac

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, arhiva

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Javnost ima pravo znati koje tvrtke dobivaju te potpore i kako se troše sredstva iz proračuna, dodaju iz GONGA uz napomenu da se od izvršne vlasti u vrijeme pandemije posebno traži kompetencija.
Udruga GONG zatražila je od Vlade da svaki mjesec objavljuje popis poslodavaca korisnika mjere COVID-19, ukupne iznose potpora i broj radnika za koje se mjera koristi jer to smatra najboljim osiguračem protiv moguće zlouporabe sredstava.

- Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

- Javnost mora znati tko su poslodavci kojima se isplaćuju milijarde kuna vrijedne potpore za očuvanje radnih mjesta u vrijeme pandemije koronavirusa. U ovim izvanrednim okolnostima svakako je važno zaštititi radna mjesta, ali i inzistirati na transparentnosti kako bismo sačuvali povjerenje građanki i građana u odluke vlasti, ističe GONG u priopćenju.

Javnost ima pravo znati koje tvrtke dobivaju te potpore i kako se troše sredstva iz proračuna, dodaju iz GONG-a uz napomenu da se od izvršne vlasti u vrijeme pandemije posebno traži kompetencija, ali da ništa manje nije važna ni transparentnost, kako bi se zaradilo traženo povjerenje građanstva.

Podsjećaju i da su u zahtjevima za očuvanje demokracije tražili da se javno i na jednom mjestu objavljuje popis svih nacionalnih i lokalnih izvanrednih mjera, jer javnost treba znati koje ih je tijelo i temeljem kojeg propisa donijelo.

- Na taj će način svi imati jasniji pregled onog što im se događa s pravima i slobodama u vremenu ove krize, poručuju iz GONG-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!