11:33 / 01.06.2020.

Autor: I.D./HINA

GOOD inicijativa: U predizborne programe kao prioritet uvrstiti obrazovanje

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Obrazovne je vlasti pozvala da imaju sluha za najpotrebitije u društvu, da olakšaju završetak teške školske godine učenicima, njihovim roditeljima i učiteljima te im komuniciraju jasne i nedvosmislene poruke.
GOOD inicijativa pozvala je u ponedjeljak sve političke stranke da u  predizbornim programima kao prioritet postave obrazovanje i zauzmu se za provedbu reforme koja će uvažiti sve, a ne samo neke učenike.

Obrazovne je vlasti pozvala da sada, na kraju mandata, imaju sluha za najpotrebitije u društvu, da olakšaju završetak teške školske godine učenicima, njihovim roditeljima i učiteljima te im komuniciraju jasne i nedvosmislene poruke.

- U ovoj školskoj godini, obrazovanje se našlo u dvije izvanredne situacije, štrajku i koronakrizi, u oba slučaja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije preuzelo punu odgovornost za funkcioniranje sustava. Nejasnom komunikacijom o otvaranju škola, oglušivanjem na zabrinutosti i potrebe učitelja te prebacivanjem odgovornosti na roditelje, Ministarstvo je propustilo učvrstiti povjerenje u obrazovni sustav, tvrdi GOOD inicijativa.

Smatra da problemi u obrazovanju proizlaze iz činjenice da i dalje nema cjelovite reforme obrazovnog sustava, nema odgovora na izazove neujednačenosti infrastrukturnog standarda škola, osiguranja jednosmjenske nastave, produženog boravka, obroka, pomoćnika u nastavi, nejednakog pristupa i osiguranja kvalitete obrazovanja za sve.

Kad je riječ o nastavi na daljinu, GOOD inicijativa kaže kako je sustav i tu pokazao da ne prepoznaje i ne štiti najranjivije skupine djece, niti za njih može osigurati jednake šanse.

Inicijativa i ove godine, povodom obilježavanja godišnjice prosvjeda Hrvatska može bolje, organizira konferenciju Obrazovanje u fokusu koja će se zbog koronakrize održati online.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!