Goran Bandov o ratu u Ukrajini - ispod koje granice Putin neće ići?

24.05.2022.

19:20

Autor: HRT

Goran Bandov analizira tijek rata u Ukrajini

Goran Bandov analizira tijek rata u Ukrajini

Foto: Dnevnik / HRT

Prije točno tri mjeseca Rusija je napala Ukrajinu. U 90 dana agresija je odnijela tisuće života, izbjeglo je više od 6,5 milijuna ljudi, a materijalna šteta u Ukrajini procjenjuje se na više od 600 milijardi eura. Rusi su osvojili dva veća grada, Herson na jugu zemlje i Mariupolj koji su potpuno razorili. Povukli su se sa sjevera zemlje i područja oko Kijeva te s područja drugog najvećeg grada, Harkiva. Stručnjak za međunarodne odnose Goran Bandov u Dnevniku HTV-a analizirao je dosadašnji tijek rata i predviđanja za ono što dolazi. 


Mir nije na vidiku i Goran Bandov kaže kako smo u ovom trenutku daleko od konačnog rješenja.

- Znamo da 'blitzkrieg' nije uspio kako je bilo planirano. Ruski scenarij se mijenja i prilagođava njihovoj snazi na terenu. Trenutno vidimo minimalno pomicanje na graničnim crtama - ali vidimo da nijedna strana nema onu odlučujuću snagu da se nešto promijeni. Daleko smo od zamrznutog sukoba, ali smo daleko i od konačne eskalacije u bilo kojemu smjeru, zaključio je.

Zauzimanje Donbasa, granica ispod koje Putin neće ići?

Bandov je ponovio kako se u nizu scenarija Rusija povlačila i tek će se vidjeti na što je Putin spreman pristati. Ono što je ulitmativno za Rusiju, smatra - to je Krim. Donbas je nešto što Rusija želi, ali za Krim je Rusija rekla da je njezin dio. Donbas još nema taj status, on je neovisan, dodao je.


Što će biti s Odesom?


Analitičari procjenjuju da Odesu, važnu ukrajinsku luku na jugozapadu zemlje - Rusi ne mogu zauzeti. Bandov kaže kako je Odesa zanimljiva i Ukrajini i Rusiji, najznačajnija je luka u tom području, jer je najveći dio od 70 posto ukrajinskog izvoza morem - išlo kroz tu luku.

Sukobi u Donbasu

Sukobi u Donbasu

Foto: Dnevnik / HTV

- Ta se luka danas ne može koristiti i tako dolazimo do današnje najznačajnije krize - krize žitarica i hrane. O tom izvozu ovisi niz zemalja svijeta i to dovodi do znajačajnih uznemirenosti u cijelome svijetu, kazao je Bandov.

Komentirajući poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se Ukrajini dostavi još oružja Bandov je rekao: "SAD i EU stoje čvrsto iza Ukrajine i pomagat će joj humanitarno, tehnički i vojno". U vojnom segmentu najviše pomažu SAD, Velika Britanija i nekoliko europskih zemalja i to će se nastaviti, smatra. 

Orban nastavlja vladati uredbama

Komenitrajući najnoviiju informaciju da je Mađarska zbog rata u Ukrajini odlučila produljiti svoje izvanredno stanje kazao je kako je "Orban i do sada vladao uredbama".

- To je bila posljedica pandemije koronavirusa, a sada se događa nova kriza i ovo je pokušaj da se ponovno uredbama mogu donositi zakoni, zaključci i oduke. To je način funkcioniranja Viktora Orbana. To je unikatno u Europi i značajno se razlikuje od nekih demokratskih uzusa, kazao je.

Govoreći o velikim zajedničkim vojnim vježbama Rusije i Kine i intenziviranje gospodarske suradnje Bandov kaže da se radi o reakciji na poteze Zapada.

- Znamo da ovih dana traju pregovori Japana, SAD-a, Australije, Indije, a tu je sigurno i Južna Koreja. Ti vojno-obrambeni savezi sigurno za cilj imaju sigurnost jugoistoka Azije. Kina demonstrira silu kako bi se znalo da nije sama, da ima savez s Rusijom, ekonomski i vojni, zaključio je Bandov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!