Bandov u Dnevniku: Zemlje zapadnog Balkana trebaju postati 'dostojan partner'

06.10.2021.

19:35

Autor: Dnevnik/HTV

Goran Bandov

Goran Bandov

Foto: Dnevnik / HTV

Unatoč velikim očekivanjima zemlje zapadnog Balkana ni na summitu u Brdu kod Kranja nisu dočekale konkretnije vijesti. EU bi trebala dati jaču potporu Albaniji i naročito Sjevernoj Makedoniji, kazao je u Dnevniku HTV-a Goran Bandov iz Središnjeg ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu.

- Vidimo po izjavama koje dolaze iz Bruxellesa i vrha pojedinih članica - svi govore da je proširenje Unije na zemlje zapadnog Balkana strateški interes obiju strana. Onaj tko najviše pati zbog toga su građani tih država, dodao je. 

Interes EU-a je da svaka od tih država dosegne razinu da bi je mogli smatrati dostojnim partnerom, dodao je Bandov. U tome je najdalje došla Crna Gora. Tu je negdje i Srbija ali ona godinama nije otvorila novo, niti zatvorila neko staro poglavlje, naglasio je. 

Sjevernoj Makedoniji treba dati jaču potporu

Kao bitnu - naglasio je činjenicu da su Sjeverna Makedonija i Albanija napravile značajne korake u reformi pravosuđa i odnosima prema Bugarskoj i Grčkoj. Smatra da bi EU trebala dati jaču potporu naročito Sjevernoj Makedoniji.

O europskome putu BiH

- Najavljivani ubrzani put BiH je relativan pojam. Naime, da bi zemlja mora najprije zadovoljiti svoje unutarnje političke odnose - mora postati stabilna. S druge strane mora zadovoljiti vladavinu prava, slobode medija, ljudska prava - odnosno podignuti standard na standarde EU-a, kazao je Bandov i zaključio kako je BiH "daleko od toga".

Hrvatkoj je interes, dodao je - osnažiti BiH kao susjednu zemlju s "granicom koja spaja" da bi išla put europskih integracija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!