Grlić Radman optužio Milanovića za uhljebljivanje: Govorim to pod cijenu ostavke!

03.11.2021.

16:17

Autor: Jelena Mikovčić/D.M./HRT

Gordan Grlić Radman i Zoran Milanović

Gordan Grlić Radman i Zoran Milanović

Foto: HRT / HTV

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman gostovao je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada". Komentirao je situaciju u BiH, ali i odnos Pantovčaka i Banskih dvora. Na pitanje gdje se zapelo s imenovanjem veleposlanika kazao je kako su kandidati predsjednika Zorana Milanovića - nekvalificirani. Predsjednika je optužio da za veleposlanike želi 'uhljebiti' bivše župane i propale političare.

Ministar je komentirao zabrinjavajuće izvješće novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta koje je predstavljeno u medijima. Schmidt upozorava na to da se stanje u BiH opasno komplicira, da je zemlja u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji "vrlo realna" mogućnost ponovnog sukoba. Tu je i Milorad Dodik koji prijeti odcjepljenjem.

Veto Kine i Rusije na izvješće visokog predstavnika za BiH

- Stanje u BiH je zabrinjavajuće i opasno onoliko koliko lideri sagledavaju to kao problem. Dobro ga je gledati kao opasnost jer to znači i predanost rješenju krize u BiH, kazao je Grlić Radman. Naglasio je kako je cilj i Hrvatske aktivno se angažirati kako bi se sačuvala integracije, cjelovitost, funkcionalnost i prosperitet BiH.

Grlić Radman ne vjeruje da će izvješće biti prezentirano jer postoji veto Rusije i Kine kojim se osporava legitimitet Christiana Schmidta. Dodao je kako se 90 posto tog izvješća odnosi na Dodika i na opasnost od njegovih najava odcjepljenja, a da problem Izbornog zakona nije dovoljno zastupljen. 

Komunikacija s predsjednikom vezano za politiku prema BiH 

Odgovarajući na pitanja kakva je komunikacija s predsjednikom Zoranom Milanovićem vezano za politiku prema BiH Grlić Radman je odgovorio kako su "sve poluge vlasti u izvršnoj vlasti" i da to treba imati na umu.

- Mi smo parlamentarna demokracija. Vlada već 5 godina aktivno radi na poboljšanju položaja Hrvata u BiH, politički i materijalno, financijski. Nama je u interesu da Hrvati u BiH ostanu i da su zadovoljni svojim položajem. Zbog kompromisa prošlih 20 godina Hrvati u BiH su dovedeni u ovu situaciju i ne smijemo dopustiti pasivno gledati njihov nestanak. Utjecat ćemo za ono što se Hrvati bore - jednakopravnost, konstitutivnost i legitimno predstavljanje u kolektivnim tijelima, kazao je.

Pantovčak, kazao je nema neku ulogu, ona je protokolarna. Međutim, dobro je da se Pantovčak tu priklonio aktivnostima Vlade. Radi se o nacionalnoj politici i to pozdravljamo. "Aktivnosti Vlade su počele puno prije nego što je Zoran Milanović postao predsjednik i nakon što je on izgubio izbore 2015. godine", rekao je. 

Schmidt neće predati izvješće, je li to popuštanje Rusiji? 

- Postoje pravila. Bit će dva izvješća - EU-a i našeg stalnog predstavnika za BiH koje će snažno intonirati funkcionalnost BiH na načelima duha i slova Daytonsko-pariškog sporazuma i nužnost promjene izbornog zakona.


Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: HRT / HRA

Ministar je komentirajući prijedloge da bi o izbornoj reformi u BiH trebali raspravljati predsjednici Hrvatske, Srbije i Turske s političkim čelnicima u BiH kazao kako su to prijedlozi predsjednika Milanovića "koji se sastaje s predsjednicima". Naime, Milanović se sastao i sa Miloradom Dodikom (op.a.).

- Put BiH je europski put, članstvo u NATO-u a mi kao članica gledamo da akteri u razgovorima budu oni EU i SAD, rekao je Radman. Za SAD je rekao da je puno angažiran. 

Što točno treba učiniti?

Na pitanje 'Što točno treba učiniti kako bi se problem riješio?' Grlić Radman kaže: "Dogovorom osigurati legitimno predstavljanje da tročlano predsjedništvo bude refleksija BiH uz mogućnost implementacije presuda EU suda za ljudska prava te Ustavnog suda i slučaja Ljubić". 

- To je sve moguće. Imate kombinaciju pridjeva bez imenica. Hrvat, Bošnjak, Srbin postaje - 'hrvatski', 'bošnjački', 'srprski' koji mogu birati predstavnike u Predsjedništvo i Dom naroda koji treba garantirati opstanak hrvatskog naroda u BiH, rekao je ministar. Prva runda razgovora s predstavnicima međunarodne zajednice, dodao je. 

Vezano za izjave Milorada Dodika o raspadu BiH kazao je kako ne vjeruje da je to uopće moguće jer se mora poštivati međunarodno pravo. "Svaki presedan bi vodio u nove presedane. Onda bi se time ugrozio međunarodni poredak. Nikome nisu u interesu nesigurnost i novi sukobi", kazao je podsjetivši što su Hrvatska i BiH prošli devedesetih. 

U kojoj je fazi dogovor s Milanovićem oko imenovanja veleposlanika?

- Svašta je rečeno. Nisam očekivao da ćemo se iscrpljivati razmjenom loših verbalnih riječi koje će dolaziti prvenstveno od predsjednika. Nisam mogao zamisliti da ćemo imati predsjednika koji će se služiti tako prizemnim vokabularom. Ja kad sam odslušao sve što je jučer rekao o mom kolegi Banožiću, premijeru Plenkoviću - na kraju sam bio zgrožen i nisam mogao vjerovati, rekao je Gordan Grlić Radman.

Dodao je kako predano i odgovorno radi svoj posao te da javnost zaslužuje istinu.

- Upravo je Vlada prije godinu dana predala popis veleposlanika predsjedniku Milanoviću koji je tražio '50:50'. To bi značilo segregaciju veleposlanika i njihovo javno etiketiranje naklonosti prema nekome. To je nemoguće i to je presedan u diplomaciji. Ti bi se veleposlanici trebali opredijeliti čiji su ili čiji nisu. Za ovu je krizu kriv predsjednik koji je suspendirao bilo koje pregovore. Ja sam pokazao najveću zainteresiranost, rekao je. 

Milanovićevi kandidati za veleposlanike su nekvalificirani 

Potvrdio je da je zamolio Milanovića da tijekom večere s predsjednikom Malte - odvoji pitanje veleposlanika što je 'eklatantno odbio i ljuto odgovarao'. S Milanovićem je kaže odgovarao i u UN-u i kazao mu kako su njegovi kandidati, prema izvješćima s terana - nekvalificirani. Svojim su ranijim radom, kazao je Radman - pokazali da ne mogu predstavljati hrvatsku diplomaciju. Je li netko sposoban govoriti jezike ili nije?, dodao je. 

Uhljebljivanje bivših župana i propalih političara?

- To je struka, to je ceh. To su ljudi koji su profesionalni, karijerni koji su izrasli u službi vanjskih poslova i znaju proceduru, ponašanje, jezike i kojih se nećemo posramiti. Ovdje predsjednik Milanović želi uhljebiti ljude koji su ili propali župani ili su političari koji nisu uspjeli na izborima. To je sve ono što je predsjednik Milanović predbacivao ranijoj predsjednici, rekao je Gordan Grlić Radman. 

'Spominjanje oca me jako pogodilo, govorim ovo pod cijenu ostavke'

- Ono što mi nije pravo, ja to moram reći jest. Spominjanje oca. To je... Ja sam jako osjetljiv na roditelje. Vrlo sam ponosan na svoga oca, volio bih i kad bi predsjednik Milanović bio ponosan na svoga. On o mome ocu ne zna ništa, on je služio interesima hrvatskog naroda. Ja sam odgojen kao Hrvat i kao katolik što on (Milanović op.a.) nije. Upravo je on 1985. ili 1986. ušao u Titovu partiju kad je svatko pametan iz nje izlazio, dodao je. 


Predsjedniku Milanoviću je poručio da, ako mu ima išta predbaciti - neka mu to kaže u lice. 

- Govorim to pod cijenu ostavke ministra vanjskih poslova. To me jako, jako pogodilo. Ja sam ovdje predan, radim odgovorno i siguran sam da to radim dobro, naglasio je Gordan Grlić Radman. Na pozive za opozivom predsjednika rekao je da se ne želi "uvlačiti u blato izrečenih stvari" nego želi i dalje odgovorno raditi svoj posao.

Poslušajte emisiju!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!