12:18 / 15.07.2019.

Autor: S.M./M.Š./HRT

Goran Marić podnio ostavku; U Vladi razgovori o rekonstrukciji

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar za državnu imovinu Goran Marić podnio je ostavku.
Ministar za državnu imovinu Goran Marić podnio je ostavku. Premijer Plenković se pak sastao sa svojim suradnicima u Banskim dvorima.

- Reakcije na Marićevu ostavku
- Oporba prikupila potpise za opoziv ministara
- Možda će se ovoga tjedna više znati o rekonstrukciji Vlade 
- Goran Marić morao objašnjavati obnovu samostana i kupnju stana
- Marić: U huškačkoj atmosferi istina prva nastrada
 Nakon potpisivanja ugovora o darovanju nekretnina u Novom Vinodolskom kazao je da je podnio neopozivu ostavku premijeru Andreju Plenkoviću.

- Danas sam podnio neopozivu ostavku predsjedniku Vlade i uputio dopis Hrvatskom saboru za aktiviranje zastupničkog mandata, rekao je.

Istaknuo je i da nijedan dan od utemeljenja ministarstva nije proveo u mirnim i nesmetanim uvjetima.

- Radio sam pod programiranim pritiskom i okolnostima u kojim sam postao meta, kazao je Goran Marić.

Naglašava da mu je "neprihvatljiva i nepojmljiva vrijednosna zamjena činjenica pri kojoj je meta orkestracija prioritetnija u odnosu na ozbiljan posao i proces oživljavanja državne imovine koja je desećljećima zapuštena i otimana".

- Uz svijest o veličini i značaju državne imovine i spoznaji o nametnutim okolnostima nisam u stanju prihvatiti neviđeni udar na dostojanstvo, mir i integritet moje obitelji, rekao je Goran Marić.

Zašto je Marić podnio ostavku?

-
Donijeli smo zakone koji su se suprotstavili poraznoj praksi. Donijeli smo Zakon o upravljanju državnom imovinom, Zakon o zakupu i kupoprodaju poslovnih prostora i u proceduri je Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu. Ti su zakoni okončali praksu otimanja državne imovine. Samo na poslovnim prostorima Hrvatska je oštećena više od milijardu kuna. Ti su zakoni i nova praksa uzrok što sam postao meta i uzrok neopozive ostavke, dodao je. 

- Sve sam detaljno objasnio pa zahvaljujem na razumijevanju što nisam više dostupan jer sam vratio mobitel Ministarstvu državne imovine. Svima koji su željeli moj život pretvoriti u kaos poručujem da im, hvala bogu, to neće uspjeti, rekao je Goran Marić.

Bivšeg ministra državne imovine mediji su sumnjičili zbog poslova s nekretninama - kupoprodaje stanova te ulozi u obnovi dijela franjevačkog samostana u Zagrebu koji je prije osam godina pretvoren u studentski dom. Marića je počeo provjeravati i Uskok nakon otkrića portala Index o tome kako je Marić došao do stana u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu.

Oglasila se Vlada

- Ostavka ministra državne imovine Gorana Marića rezultat je razgovora između premijera Andreja Plenkovića i Gorana Marića od prije nekoliko dana i nije iznenađenje, priopćeno je u ponedjeljak iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Premijer je inače poslijepodne u ponedjeljak stigao u Vladu gdje se sastao sa suradnicima. U pratnji policije ušao je u garažni ulaz Vlade u 16,20 te nije bilo nikakvih izjava.

Andrej Plenković neće za sada komentirati ostavku Gorana Marića. Novinarima je izjavu dao njegov predstojnik Ureda, Zvonimir Frka Petešić.

- Ostavka je rezultat razgovora razgovora između njih dvojice od prije nekoliko dana. Predsjednik Vlade je znao da će ministar danas dati ostavku. Ministar je o ostavci u pisanoj formi obavijestio premijera, a i javnost u Novom Vinodolskom.

O mogućem ukidanju Ministarstva državne imovine, Petešić kaže da će "odluku donijeti predsjednik Vlade".

- Konzultacije oko rekonstrukcije su u tijeku te ćete prvi biti obaviješteni, odnosno hrvatska javnost putem vas.

Što se tiče sazivanja izvanredne saborske sjednice već ovoga tjedna, predstojnik Plenkovićeva ureda kaže da nema nikakvih zadanih rokova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!