Grlić Radman: Hrvatske snage na Kosovu djelovat će prema potrebi

27.09.2021.

19:29

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Dnevnik / HRT

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je večeras u HRT-ovom Dnevniku, komentirajući situaciju na Kosovu, kako će hrvatske snage "djelovati zajedno sa svojim saveznicima onako kako to bude nalagala potreba".

Osvrćući se na gomilanje naoružanja i vojske na granici Srbije i Kosova, Grlić Radman rekao je kako presuđuje odgovornost prema miru i stabilnosti.


- Sigurno da političkim liderima nije u interesu destabilizacija regije. I Srbija i Kosovo vode računa o tome, rekao je Grlić Radman.


Dodao je kako će hrvatske snage djelovati zajedno sa svojim saveznicima onako kako to bude nalagala potreba.


- U svakom slučaju, stabilnost regije je važna, dodao je ministar.

Njemačka nakon izbora


Grlić Radman, nekadašnji veleposlanik u Njemačkoj, rekao je da možemo očekivati vrlo skoro formiranje vlade u toj zemlji nakon parlamentarnih izbora te da to ne bi smio biti dugačak proces.


- Pokazalo se na prošlim izborima, prije četiri godine, agonija je trajala šest mjeseci i osobito gospodarstvenici, srednje i malo poduzetništvo i savez njemačke industrije, koji je kralježnica njemačkog gospodarstva, inzistira na što ranijem sastavljanju vlade. Evo, i predsjedavanje G7, ali naravno, tu su i neke druge agende, tu su i francuski izbori koji dolaze, rekao je Grlić Radman.


Na pitanje što će značiti za odnose u EU ako SPD formira vladu, Grlić Radman odgovorio je kako će to u svakom slučaju biti novo preslagivanje među ostalim strankama.


- U svakom slučaju, to su novi trendovi, očito da je i zelena i digitalna agenda na neki način trendovska. Ovdje vidimo da je na pomolu fragmentiranje biračkog tijela, vidjeli smo šest stranaka i ostalih... Dvije državotvorne stranke, Unija i SPD, nisu više tako jake kao što su nekada bile, dolazi do promjena, rekao je Grlić Radman.


Što se tiče eventualnog utjecaja na odnose Hrvatske i Njemačke, ministar je rekao kako svaka promjena može donijeti i neki novi narativ, ali da će svaka odgovorna politika ići u pravcu perspektive u pozitivnim vrijednostima.


- Mogu, recimo, određene teme biti istaknutije, kao što su klimatske promjene, kao što je možda odnos prema NATO-u ili multilateralizmu, ili, recimo, ljudskim pravima, rekao je Grlić Radman.

"Svima je u interesu cjelovita, suverena BiH"


Komentirajući izjave Milorada Dodika o nezavisnoj Republici Srpskoj, Grlić Radman rekao je da je BiH priznata kao cjelovita zemlja te da ne može biti zamislivo da dođe do promjena granica.


- Svima je u interesu cjelovita, suverena BiH, ali naravno, prije svega, funkcionalna, institucionalno funkcionalna BiH koja može biti jedino prosperitetna ako se poštuje konstitutivnost i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana, poručio je Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!