Gordan Grlić Radman: Srbija mora provesti sporazum o zaštiti manjina

16.07.2022.

12:43

Autor: V.K./HRT/Hina

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Hrvatska će inzistirati na tome da Beograd provede sporazum o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2005., poručio je u subotu na Twitteru ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman čestitajući 32. obljetnicu najstarijoj stranci hrvatske manjine u Srbiji.


- Čestitam 32. obljetnicu najstarije stranke hrvatske manjine u Srbiji i parlamentarne stranke Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) na čelu s predsjednikom Tomislavom Žigmanovom, napisao je hrvatski šef diplomacije.

- Vlada RH nastavit će intenzivno surađivati s hrvatskim političkim predstavnicima i DSHV-om, kao i pružati snažnu političku i materijalnu potporu hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji kako bi ona očuvala svoj nacionalni identitet i svoju bogatu kulturnu tradiciju i baštinu, dodao je.

- Unatoč osvojenom mandatu Tomislava Žigmanova, Vlada RH nastavit će inzistirati na implementaciji odredbi sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2005., kao i na načelu reciprociteta na svim razinama vlasti", bez čega "napredak Srbije na putu u EU nije moguć", napisao je.

Ministar je nadalje poručio da su poštovanje vladavine prava i dobrosusjedski odnosi temeljni uvjeti za pristupanje novih država u EU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!