Gordan Grlić Radman: Uskoro možemo očekivati ukidanje viza za naše državljane

03.10.2020.

20:01

Autor: Dnevnik/IMS/I.B./HRT

default error photo
Gostujući u Dnevniku, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je posjet američkog državnog tajnika Mikea Pompea Hrvatskoj.
Gostujući u Dnevniku, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je posjet američkog državnog tajnika Mikea Pompea Hrvatskoj, ukidanje viza za naše državljane, komentare da je Pompeo bio suzdržan vezano uz jednakopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH te zainteresiranost Trumpove administracije za zapadni Balkan, tek sad na kraju mandata.

Pompeo o ukidanju viza: Riješit ćemo to, uvjeren sam

Posjet američkog državnog tajnika Mikea Pompea Hrvatskoj potvrdio je dobre strateške odnose Sjedinjenih Država i naše zemlje. Mike Pompeo poslao je jaku političku poruku iz Dubrovnika o novoj razini savezništva dviju zemalja. SAD Hrvatsku vidi kao prijatelja, saveznika i partnera u Europi, ali i faktor stabilnosti i primjer uspješnog pristupanja euroatlantskim integracijama na jugoistoku Europe, ističu u američkom State Departmentu. Zapadni Balkan ostaje u fokusu američke politike te Amerikanci i dalje ostaju aktivni.

- Posjet američkog državnog tajnika Mikea Pompea je bio sjajan, može se reći moćan. To je bio jedan povijesni susret. SAD, Pompeo je pokazao respekt prema Hrvatskoj, ravnopravnoj članici, velikom savezniku, osobito u obrambenoj i vojnoj suradnji, borbi protiv terorizma, odlučna potpora s vojskom u Afganistanu, na Kosovu, u Poljskoj. Razgovarali smo o unapređenju gospodarskih odnosa, još boljoj suradnji. Otvorili smo krucijalno pitanje izbjegavanja dvostrukog oporezivanja i ono što je jako važno izuzeće vizno građana Republike Hrvatske nakon 30 godina velikih napora. Osobito bih tu istaknuo zasluge MUP-a i MVP-a, koji su stvorili preduvjete, da se stvore pravni, sigurnosni i tehnički uvjeti a koje je rezultiralo sklapanjem sporazuma o sigurnosti o zračnom prometu, istaknuo je Grlić Radman.

Što se tiče viza, rekao je da Amerikanci nisu ništa tražili zauzvrat.

- To je na neki način njihova isprika što je to tako dugo trajalo. Mi sad tražimo evaluaciju tih aplikacija u određenim službama, njihovoj administraciji te sporazum o izuzeću viznog režima. To možemo očekivati uskoro. Tu sam vrlo optimističan, to je prije nekoliko dana najavio i veleposlanik. A tajnik Pompeo sigurno ne bi došao da nije mogao donijeti jednu tako radosnu vijest,naglasio je ministar.

Demantirao je glasine o navodnoj Pompeovoj suzdržanosti vezanoj uz jednakopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

- Upravo suprotno, Pompeo je posvetio vrlo veliku pozornost razgovoru i apsolutno se oslonio na hrvatsko znanje i iskustvo i računa na našu podršku i upravo partnerski odnos kada budemo razgovarali dalje u nekom daljem razdoblju o položaju hrvatskog naroda u BiH. O BiH kao o funkcionalnoj i stabilnoj državi. Hrvatska je najveći zagovaratelj euro atlanskih integracija BiH.

ministar nije iznenađen što je Trumpova administracija tek sad na kraju mandata pokazala zainteresiranost.

- Mi smo dobili pohvale za predsjedanje EU-om. Pompeo se zahvalio na Zagrebačkom summitu. Razgovarali smo o dva smjera u suradnji. Ono što Hrvatska želi su stabilnost i sigurnost zemalja na zapadnom Balkanu. I hrvatska potpora procesima demokratizacije reformi u približavanju tih zemalja NATO-u i EU-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!