11:21 / 24.02.2022.

Autor: HRT

Grlić Radman za HTV: Razgovarao sam s ruskim veleposlanikom

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: HTV / IMS

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman od ranog jutra je imao vrlo živu diplomatsku aktivnost nakon vijesti o napadu Rusije na Ukrajinu koje su noćas stigle. Danko Družijanić razgovarao je s njim nekoliko minuta nakon što je ruski veleposlanik Andrej Nesterenko napustio zgradu Vlade.

Na pitanje koji je bio sadržaj njihova razgovora, odgovorio je:

- Ruski veleposlanik je došao na moj poziv kako bih mu u ime hrvatske Vlade izrazio snažnu osudu ruske invazije na suvereni teritorij Ukrajine. Ovo je situacija bez presedana, neviđena nakon 2. svjetskog rata, ako izuzmemo disoluciju bivše jugoslavenske zajednice i hrvatsku borbu za neovisnost i slobodu. Ovaj kopneni napad, bombardiranje Ukrajine, gradova, u kontaktu smo s našom veleposlanicom u Kijevu, čuli smo da su dvije zračne luke bombardirane, prekinut je zračni promet, jedina mogućnost je napuštanje Ukrajine kopnenim putem.

Na pitanje je li to savjet i za hrvatske državljane koji su ranije pozvani da se jave u veleposlanstvo - no je li sada savjet da napuste barem zahvaćena područja?

- Mi to činimo već danima, preporučujemo. Sada su, koliko čujemo, prometnice zakrčene, ali veleposlanstvo stoji na raspolaganju i svatko tko želi naći neko utočište, je dobrodošao u veleposlanstvo, ima mjesta - rekao je dodavši kako ih je bilo oko 114 prije 20-ak dana kada su poslali preporuke.

Kazao je da ih je trenutačno oko 80.

Ponovio je oštru osudu napada, naglasivši da je ugroženo međunarodno pravo i međunarodni svjetski poredak. 

Veleposlaniku je preporučio, u ime Vlade RH, da se odmah zaustavi napad.

- Veleposlanik to drugačije gleda, htio je napraviti povijesni diskurs i ukazati na NATO angažmane u nekim drugim državama, na primjeru bombardiranja Beograda. Rekao sam mu da je upravo tada spriječena humanitarna katastrofa prema kosovskom narodu te je tada postupio ispravno kako bi zaustavio daljnju eskalaciju sukoba.

I američki veleposlanik Mark Fleming, rekao je, izrazio je zabrinutost zbog neviđenog razmjera te kopnene invazije, bombardiranja, poginulo je osam ljudi u Kijevu. 

- Moramo jačati zajedništvo unutar Saveza i djelovati prema Rusiji kako bi se zaustavio napad. U ratovima nema pobjednika, samo gubitnika, osobito ako se napada suvereni teritorij. Kao odgovorna članica NATO-a i EU-a s kojom dijelimo vrijednosti demokracije, vladavine prava, zaštite ljudskih prava, zgroženi smo postupkom Rusije. 

Ističe da je Rusija jedna od osnivačica UN-a i u Povelji, u čl. 101, rat je zabranjen, a Rusija krši međunarodno pravo, narušava postojeći svjetski poredak koji počiva na međunarodnom pravu.

Na pitanje je li dojam da se priprema nešto protiv zemalja poput Poljske, baltičkih zemalja, rekao je da je neprihvatljiv narativ Rusije koja osporava članstvo nekoj zemlji u organizaciji u koju želi ući.

- NATO ne prisiljava niti jednu zemlju da bude članica, postoji politika otvorenih vrata. Ne vidimo razlog Rusije da osporava suverenu želju jednog naroda, kazao je.

Grlić Radman ujutro je razgovarao s ukrajinskim veleposlanikom Vasiljem Kiriličem, čuli su se oko 6 ujutro. 

- Bio sam ga odmah spreman primiti i izraziti čvrsti stav Hrvatske kada je pitanje neovisnost, teritorijalni integritet Ukrajine. Veleposlanik me izvijestio o situaciji, a primio ga je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Dali smo snažnu podršku i izraze solidarnosti Ukrajini, kazao je.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!