13:03 / 11.02.2019.

Autor: HRT

Gornja Bistra: 104 najtežih pacijenata u 15 soba, nužna nova bolnica

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Milan Kujundžić posjetio je male pacijente u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri.
Svjetski je dan bolesnika. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. prije 27 godina kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. U povodu toga ministar zdravstva Milan Kujundžić posjetio je male pacijente u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri.

Nije ministar slučajno posjetio baš ovu bolnicu. Tu su smješteni kronični pacijenti, najteže oboljeli, iz cijele Hrvatske. U samo 15 soba smješteno je njih 104, ovisni su o aparatima, malo njih je pokretno. Većina ih vrijeme provodi u krevetima.

Riječ je o najtežim pacijentima, većinu njih obitelj je ostavila, za neke se od njih doma nisu mogli brinuti. O pacijentima koji zahtijevaju 24-satnu zdravstvenu skrb brine se 107 zaposlenika bolnice, kažu da aparate imaju, no nedostaje im adekvatan prostor - trebaju novu bolnicu. Dobra vijest je da je blizu, samo 2,5 kilometra dalje, osigurano 64 tisuće četvornih metara za izgradnju nove bolnice. Treba se nadati da će taj prostor biti i iskorišten.Ravnatelj Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi u Donjoj Bistri Renato Mittermayer kaže kako bi bilo potrebno otprilike 7000 četvornih metara bolničkog kapaciteta te dodaje i da nema potrebe za kupnjom nove opreme:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!