U Gornjoj Stubici 25. Susreti za Rudija

11.09.2022.

14:38

Autor: V.G./Hina/HRT

 Otvoreni 25. Susreti za Rudija

Otvoreni 25. Susreti za Rudija

Foto: HTV / HRT

U spomen-parku Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici u nedjelju su otvoreni jubilarni 25. Susreti za Rudija, najveća letačka manifestacija u Hrvatskoj.


Susreti za Rudija već četvrt stoljeća održavaju se u čast heroju i pilotu iz Domovinskog rata Rudolfu Perešinu i njegovu povijesnom preletu avionom MIG-21 iz neprijateljske vojske u Austriju.

Susrete je otvorio brigadni general Mihael Križanec koji je istaknuo da će svi zauvijek nositi Rudija u sjećanju jer je on postavio standarde na kojima danas živimo.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Vlade, naglasio je kako je Perešin ponos i vrijednost koju treba poštovati i ono što je napravio za Hrvatsku prenositi na mlađe generacije.

Trebalo je u mraku imati hrabrosti i beskompromisno odabrati stranu pravde. Bez obzira na sve izazove, sve svoje znanje i sposobnost odlučio je darivati svojoj mladoj domovini, istaknuo je Jakop.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je da ljudi u novijoj povijesti Hrvatske pamte dva trenutka - jedan kada je Hrvatska postala samostalna država, a drugi kada je Perešin avionom preletio u Klagenfurt.

Da su Susreti za Rudija postali međunarodno prepoznat aeromiting, ustvrdila je Perešinova supruga Ljerka te dodala da je njegov prelet u Austriju bio iznimno važan.

Rudi je možda mogao napraviti prelet i ovamo, međutim, bilo je moćnije sletjeti u Austriju jer na taj način svijet je čuo da je Hrvat i da ne želi pucati po svom narodu, mislim da je to odjeknulo, rekla je Ljerka Perešin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!