Gospa - kraljica Hrvata

15.08.2018.

09:33

Autor: HRT

default error photo
Naša novinarka Vesna Zovko pregledala je mnogobrojne HRT-ove arhivske snimke vezane uz Veliku Gospu i uobličila ih u lijepu priču o današnjem blagdanu.
Marija. Drugo ime za majku. Simbol bezuvjetne ljubavi, ljepote, čistoće, dobrote… Majka Božja. Gospa. Djevica Marija. Kraljica mira. Rajska djeva. Gospa lurdska, fatimska, karmelska, međugorska, sinjska, bistrička…

Kada bismo krenuli od svetišta do svetišta, od kapelice do kapelice posvećene najdražoj svetici, putovanje bi trajalo dugo, čak i Hrvatskom, a kamoli diljem svijeta, gdje vjernici na različite kreativne načine izražavaju svoju ljubav  i zahvalnost Isusovoj majci. Nemoguće je nabrojiti sva imena kojima se kroz povijest časti Majka Božja.

U teškim životnim trenucima njezino ime zazovu i oni koji ne vjeruju. A oni koji vjeruju, jedno od najsigurnijih duhovnih utočišta pronalaze u omiljenoj molitvi: Zdravo Marijo! Ave Maria!

Hrvatski je vjernici doživljavaju kao Kraljicu Hrvata, što je i naziv jedne od najpopularnijih duhovnih pjesama kod nas. Mnogi kažu da se naježe svaki put kada je čuju ili zapjevaju.

Za Marijino ime vežu se mnoga čudesa. Nemoguće ih je sve nabrojiti.  Od čudesnih ozdravljenja do čudesnih izbavljenja. Nisu rijetki primjeri kada su u ruševinama, koje su za sobom ostavljali ratovi, požari i razne druge nepogode, ostali netaknuti kipovi i slike Majke Božje.

U vrijeme velike svjetske izbjegličke krize i potresnih prizora iz izbjegličkih kampova, nemoguće je ne prisjetiti se Svete obitelji - Marije, Josipa i maloga Isusa i činjenice da su i oni bili izbjeglice. Svaki put kada ih povrijedimo, bilo predrasudama ili nečim još gorim, povrijedili smo samoga Boga. Jer - Bog je ljubav. A onaj bližnji kojeg trebamo voljeti kao sami sebe jest upravo onaj tko je u nevolji. Majka Božja simbol je takve vrste ljubavi.

Njezin lik oduvijek je velika inspiracija umjetnicima. Zahvaljujući njima i vidjelicama možemo vizualizirati kako izgleda. Iako je svaki umjetnik doživljava na svoj način. Kao i svaki vjernik. Ono što je zajedničko svima, neovisno o fizičkim karakteristikama, jest blagi osmijeh. Osmijeh majke. Ljubavi koja grije unatoč raznim poledicama koje život donese gotovo svakom čovjeku.
I ma koliko godina imali, dvije ili sto dvije, uvijek ste pred njom dijete. Voljeno, zaštićeno, željeno, lijepo i dobro…

I nije čudo što je blagdan Velike Gospe jedan od omiljenih. Tada cijela zemlja diše u ritmu marijanskih pjesama, molitvi, hodočašća. Neke posebne kolektivne energije. A ono vrijeme od Velike do Male Gospe mnogi ljudi doživljavaju kao najljepši dio ljeta. U susret događaju koji su mnogi nazvali kao početak boljega svijeta… 

Naša novinarka Vesna Zovko pregledala je mnogobrojne HRT-ove arhivske snimke vezane uz Veliku Gospu i uobličila ih u lijepu priču o današnjem blagdanu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!