Gospodarskim zlouporabama iz tvrtke izvukao 192 tisuće eura

12.01.2023.

14:19

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Zbog sumnje da je u četiri godine gospodarskim zlouporabama iz svoje tvrtke s područja Primorsko-goranske županije prisvojio dobra vrijedna oko 192.000 eura kazneno je prijavljen 43-godišnji muškarac, osumnjičen i da je na osnovi neplaćenog PDV-a državni proračun oštetio za oko 81.200 eura.

Iz policije su u četvrtak naveli kako su, zbog sumnje da je zlouporabio povjerenje u gospodarskom poslovanju i utajio porez te da nije vodio poslovne knjige, kriminalistički istražili 43-godišnjaka.

Osumnjičen je da je kao vlasnik i odgovorna osoba tvrtke od siječnja 2017. do veljače 2021. prisvojio oko 192.000 eura vrijedna dobra u vlasništvu tvrtke te u tom iznosu prouzročio manjak u poslovanju tvrtke, a za sebe ostvario protupravnu imovinsku korist.

Istragom je utvrđeno i da u 2020. i 2021. nije obračunao, prijavio ni u državni proračun uplatio porez na dodanu vrijednost u iznosu od oko 81.200 eura.

Osim toga, nije vodio ni poslovne knjige i tako je onemogućio preglednost i kontrolu poslovanja tvrtke.

Nakon dovršetka kriminalističke istrage, 43-godišnjak je kazneno prijavljen zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, dva kaznena djela utaje poreza ili carine te jedno vezano uz obvezu vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!